Äripäev • 16 november 2017

Da Vinci maalist sai ajaloo kalleim müüdud kunstiteos

Leonardo da Vinci "Salvator Mundi" müüdi rekordilise, 450,3 miljoni dollari eest.  Foto: Reuters/Scanpix

Eile müüdi New Yorgis Christie' oksjonimajas Leonardo da Vincile omistatav vähe tuntud maal "Salvator Mundi" (maailma päästja), hinnaks rekordilised 450,3 miljonit dollarit ehk 381,8 miljonit eurot.

Tegemist on 500 aastat vana teosega, mis kujutab Jeesus Kristust ning selle autoriks peetakse da Vincit. 65cm x 45cm suuruse õlimaali alghinnaks oksjonil oli 100 miljonit dollarit. Teos valmis arvatavalt Prantsusmaa kuninga Louis XII tellimusel ning jõudis hiljem Inglismaale Charles I valdusse, vahendas AFP.

Eilse 19 minutit kestnud pakkumise järel kerkis maali hind kunstimaailma rekordini. Senine hinnarekord on pärit 2015. aastast, kui 179,4 miljoni dollari eest leidis uue omaniku Pablo Picasso maal "Alžiiri naised (O versioon). Ka toona oli müügi vahendajaks Christie'.

Järgnenud pressikonverentsil jätsid oksjonimaja esindajad ostja isiku viimase nõudel saladuseks. Taies kuulus 2013. aastast Vene oligarhile Dmitri Rõbolovlevile, kes maksis selle eest 127,5 miljonit dollarit.

Erakogusse jõudnud "Salvator Mundit" peetakse üheks umbes 20 da Vinci maalist, mille kohta arvatakse, et ta maalis selle ise. Ülejäänud da Vincile omistatavad teosed on hoiul kas muuseumis või institutsionaalses kogus.

Hetkel kuum