Euroala rahandusministrid valisid endale uue juhi

05. detsember 2017, 12:45
Eurogrupi uus juht Mario Centeno
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171205/NEWS/171209897/AR/0/AR-171209897.jpg

Euroala rahandusministrid valisid eile uue presidendi, kelleks saab jaanuaris Hollandi rahandusministri Jeroen Djisselbloemi lahkumise järel Portugali rahandusminister Mario Centeno.

Portugali sotsialistide juhitud valitsuses rahandusministri tooli hoidev parteitu Centeno lubas esmaspäeval, et tema fookuses saab olema kõiki kaasava majanduskasvu hoogustamine euroalas, mis tooks lõpu majanduskriisist jäänud raskustele.

Jaanuarist eurogrupi etteotsa astuvat Centenot ootavad ees keerulised reformid, kirjutab Reuters. Euroalas otsitakse suuremat integratsiooni ja võimalust kasutada ühisressursse liikmesriikide majanduslike nõrkuste vähendamisel. Prantsusmaa on otsinud võimalusi luua euroala ühiseelarve ja rahandusministri koht ning loodab Centenost sel rindel liitlast. Saksamaa on sellistele ideedele enamjaolt vastu.

Reutersiga kõnelnud diplomaadid ütlesid, et parim aeg selleks on 2018. aasta esimesed kuus kuud, sest pärast seda tuleb Brexit ning Euroopa Komisjoni volinike vahetus.

Üle kümne aasta Portugali keskpangas töötanud majandusanalüütikust Centenost sai 2015. aastal sotsialistliku partei juhitud valitsuse rahandusminister. Sellest peale on valitsus vaadanud üle mitmed kasinusmeetmed ja tõstnud pensione, kuid säilitanud range eelarvekursi, kirjutab Financial Times. Wall Street Journal märkis, et Centeno saamine eurogrupi etteotsa viib jõudude tasakaalu pigem lõuna kui põhja, ja pigem kasinusvastaste poolele.

Centeno võistles eurogrupi presidendi valimistes Slovakkia, Läti ja Luksemburi rahandusministriga. Euroopa konservatiivide (EPP) hulka kuuluvad rahandusministrid valimistel ei kandideerinud, sest EPP liikmed hoiavad ELis juba mitut kõrget kohta, on Financial Times kirjutanud.

.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. December 2017, 12:20

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing