• Jaga lugu:

  Euroala rahandusministrid valisid endale uue juhi

  Eurogrupi uus juht Mario CentenoFoto: Foto: EPA

  Euroala rahandusministrid valisid eile uue presidendi, kelleks saab jaanuaris Hollandi rahandusministri Jeroen Djisselbloemi lahkumise järel Portugali rahandusminister Mario Centeno.

  Portugali sotsialistide juhitud valitsuses rahandusministri tooli hoidev parteitu Centeno lubas esmaspäeval, et tema fookuses saab olema kõiki kaasava majanduskasvu hoogustamine euroalas, mis tooks lõpu majanduskriisist jäänud raskustele.
  Jaanuarist eurogrupi etteotsa astuvat Centenot ootavad ees keerulised reformid, kirjutab Reuters. Euroalas otsitakse suuremat integratsiooni ja võimalust kasutada ühisressursse liikmesriikide majanduslike nõrkuste vähendamisel. Prantsusmaa on otsinud võimalusi luua euroala ühiseelarve ja rahandusministri koht ning loodab Centenost sel rindel liitlast. Saksamaa on sellistele ideedele enamjaolt vastu.
  Reutersiga kõnelnud diplomaadid ütlesid, et parim aeg selleks on 2018. aasta esimesed kuus kuud, sest pärast seda tuleb Brexit ning Euroopa Komisjoni volinike vahetus.
  Üle kümne aasta Portugali keskpangas töötanud majandusanalüütikust Centenost sai 2015. aastal sotsialistliku partei juhitud valitsuse rahandusminister. Sellest peale on valitsus vaadanud üle mitmed kasinusmeetmed ja tõstnud pensione, kuid säilitanud range eelarvekursi, kirjutab Financial Times. Wall Street Journal märkis, et Centeno saamine eurogrupi etteotsa viib jõudude tasakaalu pigem lõuna kui põhja, ja pigem kasinusvastaste poolele.
  Centeno võistles eurogrupi presidendi valimistes Slovakkia, Läti ja Luksemburi rahandusministriga. Euroopa konservatiivide (EPP) hulka kuuluvad rahandusministrid valimistel ei kandideerinud, sest EPP liikmed hoiavad ELis juba mitut kõrget kohta, on Financial Times kirjutanud.

  Eurogrupi eesmärk on võimalusel alati konsensuslikke otsuseid teha. Selle nimel teevad rahandusministrid tööd ja teinekord võib kokkuleppe või ühisavalduse draftimine võtta aega tunde ja ka päevi.

  Mario Centeno liitus eurogrupiga 2015 aasta lõpus. Portugali rahandusministri vastutuse enda õlule võtmine ei olnud talle kerge, sest kohe oli riigis vaja hakata ellu viima eelarve kokkuhoiuprojekte. Nagu mitmed teisedki riigid, nii oli ka Portugalil probleeme oma kulude ja tulude tasakaalus hoidmisega, mis ületasid Euroopas kokkulepitut. Avaliku sektori kulud kasvasid, võlakoormus kasvas ja ületas ning ületab endiselt suurelt Euroopas lubatud kokkuleppeid. Portugali võlakoormus on suurusjärgus 130% SKP-st.

  Meie poliitilised vaateid ei pruugi paljudes asjades kokku langeda, kuid kindlasti teeb ta pingutusi oma riigi eelarvepositsiooni ja riigi enda konkurentsivõime parandamiseks, ning selles aitab teda ka diplomeeritud majandusteadlase ja Portugali keskpanga töötaja kogemus.

  Sven Sester
  endine rahandusminister, Mario Centeno kolleeg eurogrupis november 2015 kuni juuni 2017
  .
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Personalijuht: ainult kaugtöö toob negatiivsed tagajärjed
See, et valdav osa ettevõtetest tuli kriisi ajal kaugtöö režiimiga edukalt toime, ei tähenda, et see ongi ideaalne töömuster, pigem soovitan kaug- ja kontoritööd kombineerivaid hübriidlahendusi, kirjutab kaugtöö tegija märgise pälvinud Finestmedia personalijuht Pille-Riin Pillav.
See, et valdav osa ettevõtetest tuli kriisi ajal kaugtöö režiimiga edukalt toime, ei tähenda, et see ongi ideaalne töömuster, pigem soovitan kaug- ja kontoritööd kombineerivaid hübriidlahendusi, kirjutab kaugtöö tegija märgise pälvinud Finestmedia personalijuht Pille-Riin Pillav.
Euroopa aktsiaturud tõusid uue rekordini
Börsifirmade tugevad tulemused aitasid viia Euroopa aktsiaturud uute rekorditeni, vahendab Reuters.
Börsifirmade tugevad tulemused aitasid viia Euroopa aktsiaturud uute rekorditeni, vahendab Reuters.
Rootsist ähvardab tsemendikriis
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.
Kantsler Priskel tuleb ametist lahkuda
Nädal pärast peaministri mõista andmist, et sotsiaalministeeriumi juhtkonnas tuleb teha muutusi, teatasid ministeeriumi ministrid, et lahkuda tuleb kantsleril.
Nädal pärast peaministri mõista andmist, et sotsiaalministeeriumi juhtkonnas tuleb teha muutusi, teatasid ministeeriumi ministrid, et lahkuda tuleb kantsleril.