Äripäev • 25. jaanuar • 1 min
Jaga lugu:

Maksete arvu kasvatavad kaarditehingud

Pangakaart asendab sularaha üha enam.
Pangakaart asendab sularaha üha enam.  Foto: Andres Haabu

Eelmise aasta aasta viimases kvartalis tegid Eesti elanikud ja ettevõtted päevas keskmiselt 1,34 miljonit makset. Keskmine ühe päeva maksete käive ulatus 558 miljoni euroni, teatas Eesti Pank.

Üha rohkem kasutavad Eesti elanikud nii kodumaises kui ka välismaises poes ja e-poes pangakaarti.

Riigisisesed maksed moodustasid maksete arvust 91% ja käibest 72%. See teeb kokku 1,2 miljonit makset kogukäibega 399 miljonit eurot. Piiriülesed maksed moodustasid 9% maksete arvust ja 28% käibest – kokku 114 000 makset kogukäibega 159 miljonit eurot.

Nii riigisiseste kui ka piiriüleste maksete arvu kasvu taga olid suuresti kaarditehingud. Piiriüleste tehingute puhul paistab eriti silma internetis kaardiga tehtud ostude kasv. Välismaalt osteti neljandas kvartalis keskmiselt 36 000 korda päevas kaardiga - 32% enam kui eelmisel aastal samal perioodil.

Eesti e-poodidest ostes eelistatakse Eesti Panga andmetel võimaluse korral pigem pangalingiga maksmise võimalust. Kaardiga tehti Eesti e-poodides neljandas kvartalis 5200 ostu päevas, mis on 2,5 korda rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil. Samas pangalingiga tehti viimases kvartalis päevas 59 000 ostu, mis on 9% võrra enam kui aasta tagasi.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt