Riigi toetused omavalitsustele suurenesid veerandi

15. veebruar 2018, 11:46
Eurod
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180215/NEWS/180219800/AR/0/AR-180219800.jpg

Omavalitsustele riigieelarvest eraldatavate tasandus- ja toetusfondi suurus kasvab tänavu enam kui veerandi ehk 110 miljoni euro võrra 504 miljoni euroni.

„On hea tõdeda, et pärast haldusterritoriaalse reformi lõppu näeme ka omavalitsuste tulude märgatavat kasvu. Praegu on omavalitsused palju suuremad ja võimekamad ning seetõttu suudavad kanda ka suuremat rolli kohaliku elu korraldamisel,“ ütles riigihalduse minister Jaak Aab ministeeriumi pressiteates.

Rahandusminister Toomas Tõniste ütles, et tasandusfondi summade suurendamine tõstab omavalitsuste finantsautonoomiat. „Kui toetusfondiga dikteeritakse suures osas omavalitsustele ette, mida rahaga teha võib, siis nende vahendite suunamine omavalitsustele läbi tulumaksu ja tasandusfondi toob kohalikele omavalitsustele kaasa palju suurema otsustusvabaduse – see on olnud ka üks haldusreformi eesmärk,“ ütles Tõniste.

Toetusfond koosneb konkreetsetest toetusliikidest, millest omavalitsused katavad õpetajate tööjõukulusid, pakuvad koolilõunat või maksavad toimetulekutoetusi. Võrreldes 2017. aastaga suurenes toetusfond 30 protsenti ehk üle 97 miljoni euro, selle peamine põhjus oli haridustoetuste 60miljonine kasv.

Tasandusfond on mõeldud eri sissetulekutasemega omavalitsuste eelarvete tasakaalustamiseks, enamus rahast suunatakse väljapoole Harjumaad. See fond suurenes 17 protsenti 90 miljonile eurole.

Kohalike omavalitsuste tulubaas koosneb füüsilise isiku tulumaksu eraldistest, kohalikest maksudest ning riigi toetus- ja tasandusfondi summadest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. February 2018, 12:02

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing