Alyona Stadnik • 17. veebruar 2018 kell 9:00

Kuidas leida häid krüptoprojekte?

Change'i meeskond  Foto: Andras Kralla

Ettevõtte Change partner Gustav Liblik, kes ka ehitab koos Kristjan Kangro ja meeskonnaga maailma suurimat krüptopanka, rääkis krüptoraha konverentsil, kuidas leida häid krüptoprojekte.

Liblik rääkis, et kui bitcoin 2009. aastal alustas, oli see ainuke krüptoraha maailmas. "Aastatega said inimesed aru, et see on huvitav tehnoloogia. Nüüd on aasta 2018 ja maailmas on üle 1500 altcoini," lausus Liblik. 

Aastal 2014 sündis ethererum. „Kui bitcoin on nuga, siis ethereum on Šveitsi nuga, millel on piiramatu hulk võimalusi,“ võrdles Liblik. Tema sõnul on ethereumi eeldus see, et kõik teenused saab ehitada ethereumi platvormile.

Libliku sõnul on altcoinid kui tööriistad köögis: lusikas, kahvlid, noad jne, ning järjest mõeldakse välja uusi vajalikke tööriistu. Liblik näitas graafikut, kus oli näha bitconi ja teiste krüptorahade osakaal kogu süsteemis. „Aasta tagasi märtsis moodustas bitcoin 85% kogu krüptoraha väärtusest, nüüd on see 35%. Me näeme, et altcoinid tõusevad hirmsa hooga,“ lausus Liblik.

Kuidas leida häid projekte?

Libliku sõnul on kõige halvem investeerida coinidesse, mis on juba liiga palju tõusnud. "Siis on juba hilja siseneda,“ lausus Liblik. „Ma olen ise sellega vastu pükse saanud ja minu sõbrad ka.“

Kõige tulutoovam investeering on Libliku sõnul hoopis enda harimine krüptoteemadel. „Lugege teadusartikleid, käige foorumites, küsige kriitilisi küsimusi,“ jagas ta soovitusi.

Tema sõnul on uute coinide tegemine hästi lihtne. „Võetakse bitcoini kood, muudetakse mõni üksik nüanss,“ märkis Liblik. „See aga ei lahenda uut probleemi ja mina väldiks sellistesse coinidesse investeerimist," rääkis ta.

Libliku sõnul on väga lihtne langeda turunduse lõksu. „Turundus ei anna vastuseid sisulistele küsimustele, lausus Liblik. „Mina vaatan coinide juures kolme asja: arendajad, koodi baasi aktiivsus ja toetuskond. Täpselt selles järjekorras.“

Koodi baasi aktiivsust on võimalik vaadata näiteks GitHubist, kus on näha kõikide coinide koodid ning see, kui palju on sellele panustajaid.

Toetajaskonna hindamine on spekulatiivsem kui koodi aktiivsuse ja arendajate hindamine. Kuid suhtlusportaalidest Reddit ja Telegram saab lugeda asjaosaliste küsimusi, vastuseid ja muud vastukaja. Veel soovitab Liblik jälgida, millised krüptorahad on Google'i otsingus populaarsed ja millised veel koguvad populaarsust. 

Ühtlasi rääkis Liblik, et privaatsus on väga oluline. Liblik nimetas privaatseid coine, mida võiks lähemalt uurida. ZCASH; MONERO; ZCASSIC; ZCOIN; DASH. Küsimusele, millised on kolm parimat altcoini tänavu investeerimiseks, vastas Liblik, et ta nimetaks samu privaat-coine.

Täna toimub Äripäeva korraldatav krüptoraha konverents. Konverentsil tõdetakse, et krüptorahaga saab nii raha teenida kui ka raha kaotada. Aga kuidas võta? Milliseid krüptomünte sel aastal valida? Millised trendid krüptorahades valitsevad? Mida teha häkkerite ja maksuametiga? Vahendame uudiseid konverentsilt täna Äripäeva veebis.

 

Hetkel kuum