Kristjan Pruul • 26. märts 2018 • 2 min
Jaga lugu:

Versobanki kliendid rahast ilma ei jää

Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler  Foto: Andres Haabu

Versobankis raha hoiustanud eraisikutele ja ettevõtjatele hüvitatakse kõigile kuni 100 000 eurot, ühtekokku teeb see 100 miljonit eurot, samal ajal oli Versobankis üldse hoiuseid 250 miljoni euro eest.

"Versobanki hoiused moodustavad Eesti pankade hoiustest kokku 1,5 protsenti. Eurodes teeb see 250 miljonit eurot, millest 90 protsenti kuulus mitteresidentidele," kommenteeris Eesti Panga asepresident Madis Müller esmaspäeval.

Tagatisfondi juht Riin Heinaste ütles, et väljamakse suurus on alla 100 miljoni euro ning Tagatisfondis, kuhu selleks otstarbeks teevad sissemakseid kõik pangad, on omakapitali 231 miljonit eurot, nii et probleeme sellega ei teki.

 

Ehkki esmapilgul võib tunduda, nagu jääks seetõttu klientidel raha saamata, saab need summad siiski välja nõuda panga likvideerimisprotsessi käigus.

"Eks siis likvideerijad tegelevad sellega," ütles finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler ülejäänud hoiuste kohta. Just likvideerijate töö on anda teada nõuete kohast ja tähtajast. "Kõik kohustused saab meie teada lahendada panga varadest," rõhutas Kessler. See tähendab, et kliendid rahast ilma jääda ei tohiks.

Tagatisfondi alla ei lähe nõuded, mis ületavad 100 000 eurot või nõuded hoiustele, mis kuuluvad riikidele, kindlustusandjatele ja teistele finantsasutustele kuuluvatel kontodel olnud raha. Investoritele hüvitatakse tagatisfondist kuni 20 000 eurot. Hüvitatud osa makstakse välja 17 päeva jooksul.

Ülejäänud 150 miljonit jagunevadki mingil moel 100 000 eurot ületavate hoiuste ja finantsasutuste või riiklike hoiustajate vahel. Kuidas täpselt, seda finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler esmaspäevasel pressikonverentsil selgitada ei soovinud.

Raha makstakse hoiustajatele ülekandega või sularahas agentpankade kaudu, milleks on SEB ja Swedbank, selgitas Heinaste. Tagatisfond püüab väljamaksed ära teha 17 päeva jooksul, kuid nõudeõigus säilib kolm aastat. Tagatisfondiga on tagatud ühtviisi nii Eesti residentide kui muude riikide residentide hoiused.

Enne ei ole Versobanki hoiustajatel küll agentpankade juurde mõtet minna, kui Harju maakohus on alustanud panga sundlõpetamist ning määranud sellele likvideerijad, kes omakorda peavad võtma ühendust hoiuste omanikega ning edastama Tagatisfondile nimekirjad kontodest, mille omanikele mingeid summasid tuleb tagastada. Swedbank ja SEB peaksid väljamaksetega alustama 5. aprillist.

See osa hoiustest, mida Tagatisfondist ei kaeta, on võimalik sisse nõuda panga likvideerimise käigus. Likvideerijate määramise kohta avaldatakse info 29. märtsil.

SEB ja Swedbank teenindavad Versopanga hoiustajaid kuues esinduses. Vastav info läheb üles Tagatisfondi ja Finantsinspektsiooni kodulehtedele. 

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt