Äripäev • 11. mai 2018 kell 13:45

OPECi ja Venemaa naftakokkulepe surve all

Saudide energeetikaminister OPECi kohtumisel  Foto: Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi otsus Iraani tuumaleppest lahkuda suurendab survet OPECi kokkuleppele vähendada nafta pakkumist ning raputab osaliste vahelist õrna tasakaalu, kirjutab Wall Street Journal.

Iraani tuumaleppega seotud pinged kruvisid nafta hinna sel nädalal kolme ja poole aasta kõrgeimale tasemele kartuses, et USA sanktsioonid vähendavad Iraani naftatoodangut ning pingestavad regionaalseid suhteid, kirjutab Wall Street Journal.

Nafta hind oli juba varem tõusnud OPECi ja teiste suurtootjate 2016. aastal sõlmitud kokkuleppe tagajärjel, mille järgi vähendati globaalset naftatootmist 2 protsendi jagu.

Grupi järgmine kohtumine peetakse juunis, mil tuleb otsustada, kas jätkata toodangu piiramist sellest aastast edasi. Kui Iraani nafta peaks sanktsioonide tõttu turult kaduma ning musta kulla hind seetõttu kerkima, võib mõni osapool pidada kokkuleppe eesmärke saavutatuks.

Kasahstan ja Venemaa oleks huvitatud naftakraanide avamisest, et oma sanktsioonide küüsis majandusse lisaraha saada. Saudi Araabia jällegi sooviks kokkulepet säilitada ning on ka lubanud Iraani väheneva osa enda toodanguga asendada.

Kui uuest kokkuleppest loobutakse ning osalised hakkavad täisvõimsusel naftat tootma, ujutab see analüütikute sõnul turu üle ning hind kukub.

Veel pole selge, kui suur osa Iraani naftatoodangust turult kaob. Mõnede analüütikute sõnul on USA sanktsioonide mõju tühine, teised jällegi prognoosivad üle 700 000barrelist puudust päevas. 2012. aastal kehtestatud Teherani vastased sanktsioonid võtsid turult ligikaudu miljon barrelit naftat päevas.

Hetkel kuum