Äripäev • 30. mai 2018
Jaga lugu:

Ettevõtetel on väiksem kasum, investeeringud kuivasid kokku

Kogukasumi kasvu pidurdasid enim kaubandus- ning haldus- ja abitegevusettevõtted.  Foto: Andras Kralla

Ettevõtlussektori kogukasum oli esimeses kvartalis 584 miljonit eurot, mis on 5% vähem kui aasta varem samal ajal, teatas statistikaamet.

Eelmise aasta sama ajaga võrreldes vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid veonduse ja laonduse, põllumajandus-, metsandus- ja kalandus- ning energeetikaettevõtted. Kogukasumi kasvu pidurdasid enim kaubandus- ning haldus- ja abitegevusettevõtted.

Ettevõtted müüsid esimeses kvartalis kaupu ja teenuseid 13,7 miljardi euro eest ehk 8% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Enim suurenes aastaga müügitulu kinnisvara tegevusalal. Ettevõtlussektori müügitulus on suurim osatähtsus kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtetel, kelle müügitulu kasvas möödunud aasta I kvartaliga võrreldes vastavalt 4% ja 7%.

Ettevõtete kulud olid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 9%, sh tööjõukulud 8% suuremad. Hõivatute arv kasvas aastaga 2% ja töötatud tundide arv 1%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5500 eurot kvartalis, mis on 3% suurem kui aasta varem samal ajal.

Investeeringud kuivasid kokku

Esimeses kvartalis investeerisid ettevõtted 490 miljonit eurot, mida on 15% vähem kui aasta varem samal ajal. Peamiselt investeeriti masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suurimad investeerijad olid kinnisvara-, töötleva tööstuse ning põllumajandus-, metsandus- ja kalandusettevõtted, kes kokku tegid üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest.

Eelmise aasta I kvartaliga võrreldes suurenesid investeeringud ehitistesse, arvutisüsteemidesse ning maasse. Vähenesid investeeringud masinatesse ja seadmetesse ning transpordivahenditesse.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum