Äripäev • 24. september 2018 kell 9:10
Raul Eametsa juhitud eelarvenõukogu soovitab valitsusel 11 miljardi eurosest eelarvest 100 miljonit vähemaks võtta.  Foto: MARGUS ANSU

Eelarvenõukogu soovitab veel 50 miljonit kärpida

Eelmisel nädalal valitsuses põhimõttelise heakskiidu saanud eelarve tuleks struktuurse tasakaalu asemel tuua struktuursesse ülejääki, mis tähendaks kevadega võrreldes mitte 50 vaid 100 miljoni euro kärpimist, leiab eelarvenõukogu.

Rahandusministeeriumi suvise prognoosi järgi on valitsussektori eelarvepositsioon 2019. aastal struktuurses puudujäägis 0,2 protsenti SKPst. Eelarvenõukogu soovitab järgmise aasta riigieelarve eelnõu koostamisel parandada struktuurset eelarvepositsiooni vähemalt 0,4 protsendipunkti SKPst ehk umbes 100 miljoni euro võrra.

Iseenesest on valitsus kokku leppinud, et eelarvega struktuurse tasakaalu poole püritakse ning see tähendaks kevadise kavaga võrreldes 50 miljoni eurost kärbet. Eelarvenõukogu hinnangul sellest lihtsalt ei piisa.

"Esiteks on oluline kinni pidada riigi eelarvestrateegias seatud struktuurse tasakaalu eesmärgist. Teiseks, praeguses majanduse kõrgkonjunktuuris ei ole mõistlik eelarvepoliitikat lõdvendada," teatas eelarve järelevalveks kokkukutsutud eelarvenõukogu. Käesolevaks aastaks ootab rahandusministeerium struktuurset ülejääki 0,2 protsenti SKPst.

Eelarvenõukogu hinnangul kirjeldab ministeeriumi sügisene prognoos piisava usaldusväärsusega Eesti majanduskasvu ja inflatsiooni väljavaadet ning on kooskõlas mitme teise institutsiooni prognoosiga.

Rahandusministeeriumi hinnangul ületab Eesti majandus sel ja järgmisel aastal oma pikaajaliselt jõukohast taset. Võrreldes ministeeriumiga on eelarvenõukogu hinnang majandustsükli hetkeseisule isegi parem. Sellest annab tunnistust kiire palgakasv, töötuse madal tase, suur vabade ametikohtade arv ja kõrge hõivemäära jätkuv tõus. Tavapärasest selgelt paremale majandusolukorrale viitavad ka ettevõtjad.

Hetkel kuum