Äripäev • 12. detsember 2018 kell 12:53

Neste investeerib Singapuri 1,4 miljardit

Neste rafineerimistehas Singapuris on juba praegu maailma suurim.  Foto: Neste

Neste mittefossiilsete kütuste tootmine Singapuris läbib tõhusa laiendamise, ettevõte otsustas sellesse panustada 1,4 miljardit eurot. Neste aktsia hind tõusis uudise peale 5,4 protsenti.

Singapuri investeeringu järel kasvab seal tootmisvõimsus praeguselt 1 miljonilt tonnilt aastas 1,3 miljoni tonni võrra.

Lisaks Singapurile toodab Neste mittefossiilset diislit ka Rotterdamis ja Porvoos. Kontsern kavatseb muude kitsaskohtade likvideerimise tagajärjel parandada praegust tootmist 10 protsenti ning pärast Singapuri laienemist on taastuvallikatest toodetav lennuki- ja diislikütuse kogumaht 4,5 miljonit tonni.

Analüüsifirma Inderesi analüütiku Petri Gostowski sõnul oli teade oodatud, sest Neste oli lubanud, et teeb investeerimisotsuse selle aasta jooksul. „Seevastu oli investeering kaugelt suurem, kui me ootasime (650 mln eurot),“ vahendas Kauppalehti.

Neste tegevjuht Peter Vanacker märkis börsiteates, et nii linnade kui lennukifirmade nõudlus madala süsinikuheitmega kütuste järele on kasvamas. "Neste eesmärk on transpordisektorile ja kohalikele omavalitsustele pakkuda keskkondlikult säästlikumaid tooteid," ütles ta.

Lisaks taastuvatest allikatest toodetud diislikütusele valmistatakse Neste rafineerimistehastes ka lennukikütust ja polümeeride lähteaineid.

"Investeeringud tugevdavad meie konkurentsieelist, mis põhineb globaalsel tootmisprotsesside ja jääkainete käitlemise optimeerimisel," ütles Vanacker.

Biodiislit segatakse tavalise diisliga ja Neste valmistab biodiislit taimsetest õlidest ja loomsete rasvade jääkidest. Palmiõli kasutamist biokütuste tootmisel on kritiseeritud, sest selle tootmisega kaasneb sageli laialdane metsaraie ja veelgi suurem süsinikuheide. Neste on biodiisli tootmisel palmiõli vähendanud 20 protsendile, kinnitas ettevõte eelmisel aastal Soome majanduslehele Taloussanomat.

Hetkel kuum