Äripäev • 29. august 2019 kell 5:41
Uudised
Ainult tellijale

Eesti Pank karmistab Swedbanki ja SEB eluasemelaenude riskiarvestust

Kortermaja ehitus.  Foto: Raul Mee

Alates 30. septembrist peavad Swedbank ja SEB Pank riskivarade hindamisel arvestama hüpoteeklaene vähemalt 15protsendise riskikaaluga. Riskikaalu alampiiri kehtestamisega soovib Eesti Pank tagada, et pankadel oleks eluasemelaenudega seotud riskide katteks piisavalt kapitali, teatas keskpank pressiteates.

"Kiire palgakasvu ja inimeste tugeva kindlustunde mõjul on eluasemelaenude aastakasv viimase kahe aasta jooksul püsinud üsna kiire – umbes 7 protsenti. Kuna kliendid on eluasemelaenude tagasimaksmisega hästi hakkama saanud ja viimaste aastate laenukahjumid olnud väga väikesed, on suuremad pangad hinnanud ka riskide katteks kapitali hoidmise vajadust aina väiksemaks. Kui Eesti majanduskeskkond peaks halvenema, võivad laenukahjumid aga märgatavalt suureneda," kirjutab Eesti Pank. Seetõttu peab keskpank oluliseks, et pankade kapitaliseeritus ei väheneks.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse!
    Hetkel kuum