• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nordea prognoosib Rootsile langust

  Kui läinud aasta detsembris prognoosis Nordea panga peaökonomist Annika Winsth Rootsi majandusele selleks aastaks n-ö nullkasvu, siis eile avaldatud prognoosi järgi on oodata 0,3% suurust SKP langust.

  Sellega on Nordea prognoos üks süngemaid – veelgi suuremat langust prognoosib Rootsi majandusele Danske Pank, 1,4%, kirjutab täna Rootsi majandusleht Dagens Industri.
  Peamiselt vähendab aktiivsust Rootsi majanduses ekspordi ja investeeringute vähenemine. Ka majapidamised hoiavad rahakotirauad kinni, ehkki kasutada olev tulu kasvab tänavu prognoosi järgi 2%. Eratarbimist kergitab see vaid 0,5%.
  Eratarbimist hoiab tagasi hirm töökoha kaotuse ees – Nordea prognoosib töötuse määra kasvu läinud aasta 7,5 protsendilt enam kui 8%-le. Probleemiks on ka rootslaste suur võlakoormus.
  "Kasvav võlakoorem ja vähene hoiustamine on majapidamised intressimäärade muutusele väga tundlikuks muutnud," ütles Nordea peaanalüütik Torbjörn Isaksson. "See on keskmise pikkusega perspektiivis kasvu jaoks riskitegur," lisas ta.
  Eile tuli välja ka statistika pankade laenude kohta eraisikutele ja ettevõtjatele. Majapidamistele väljastatud laenud kasvasid veebruarisaastatagusega võrreldes 5%, mis on aeglaseim kasvutempo enam kui kümne aasta jooksul.
  Majanduse nõrkus sunnib Rootsi keskpanka ilmselt repomäära alandama – praeguselt 1,5%-lt aasta lõpuks 0,75%-le.
  Inflatsioon Rootsi majanduses probleemi ei kujuta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Eelmise nädala börsilangus tõmbas Aasia turud kaasa
Aasia turud on eelmise nädala USA aktsiaindeksite kukkumise edasi kandnud alanud nädalasse. Siiski on USA aktsiafutuurid täna alustanud roheliselt ning ennustavad tõusupäeva börsidele.
Aasia turud on eelmise nädala USA aktsiaindeksite kukkumise edasi kandnud alanud nädalasse. Siiski on USA aktsiafutuurid täna alustanud roheliselt ning ennustavad tõusupäeva börsidele.
Päikeseenergia tootjate arv kolmekordistus ja kasvab veelgi
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.
Selgusid Eesti edukaimad iduettevõtted
Täna õhtul selgusid Eesti Startupi auhindade saajad, kes on möödunud aasta edukaimad Eesti iduettevõtted, maailma muutvate ideede elluviijad ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad ja investorid.
Täna õhtul selgusid Eesti Startupi auhindade saajad, kes on möödunud aasta edukaimad Eesti iduettevõtted, maailma muutvate ideede elluviijad ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad ja investorid.