5. september 2014 kell 7:50

Swed: hinnalangus oodatust suurem

Hindade langus augustis süvenes - kütte ja bensiini hinnad langesid läinud kuul rohkem, kui Swedbanki analüütikud ootasid.

Statistikaamet teatas täna, et tarbijahinnad alanesid eelmise aasta augustiga võrreldes 0,7% ja juuliga võrreldes 0,3%.

Aastases võrdluses mõjutas tarbijahindu enim toiduainete, eluasemega seotud kulude ja transpordi odavnemine. Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku sõnul olid köögiviljad tänu soodsale ilmastikule viiendiku võrra soodsamad kui eelmisel aastal samal ajal, piimatoodete hinnad püsisid aga Vene sanktsioonidest hoolimata statistika kogumise ajal augusti keskel veel eelmise aasta tasemest kõrgemal.

"Keskmisest soojemad ilmad, parem kaabliühendus Põhjamaadega ja elektri võrgutasude alandamine tõid kaasa soodsamad elektri ja kütte hinnad," kommenteeris Elmik. "Transporditeenused odavnesid tänu mootorikütuse hinna alanemisele. Tarbijahinnaindeksit mõjutas ka mobiilside hinna langus ning riikliku reformi tagajärjel odavnenud kõrgharidus."

Septembris peaks tarbijahindade tase olema jätkuvalt eelmise aasta septembrikuu tasemest madalam tänu odavamatele toiduainetele ja energiale, prognoosis Elmik. "Nafta hind maailmaturul alanes septembri algul tänu piisavatele naftavarudele, mille tõttu ei ole suurenenud pinged Lähis-Idas ja Ukrainas nafta hindu seni veel mõjutanud. Aasta kokkuvõttes peaks hindade kasv jääma tagasihoidliku 0,3 protsendini," ütles ta.

 

Hetkel kuum