11 aprill 2019

Naised on hakanud jõuliselt üürikinnisvarasse investeerima

Naised tunnevad investeerimise vastu üha suuremat huvi, sest nende osakaal üürikorteritesse investeerijate seas on kahe aastaga enam kui viiekordistunud, kirjutab Eesti suurima üürikorterite arendaja Scandium Kinnisvara müügijuht Maia Lõško.

Maia Lõško.  Foto: Scandium Kinnisvara

Oleme viimase kahe aasta jooksul müünud üle 230 väikekorteri. Veel aasta tagasi domineerisid ostjate seas tugevalt mehed, kuid viimase aastaga on olukord oluliselt muutunud ja naiste osakaal hüppeliselt tõusnud. Viimastes meie suurtes arendusprojektides moodustavad naised juba enam kui 50% ostjaskonnast. Märtsikuus toimus 90% meie tehingutest just naistega. See on tohutu kasv võrreldes kahe aasta taguse ajaga, mil naised moodustasid vaid 10% ostjaskonnast.

Samas see kindlasti ei näita kogutrendi, ka mehed on endiselt aktiivsed kinnisvarainvestorid ja mahuliselt ka suuremad.

Naised on kinnisvarainvesteeringu tegemisel ettevaatlikumad ning soovivad investeerimisobjekti kohta väga põhjalikku ülevaadet. Eelistatakse investeeringute hajutamise mõttes investeerida erinevatesse arendustesse ühe kuni kahe korteri kaupa. Mehed seevastu eelistavad investeerida mitmesse korterisse ühes väljavalitud arenduses, et muuta korterite haldamine võimalikult lihtsaks ja mugavaks.

Kasv näitab, et naised tunnevad investeerimise vastu ühe enam huvi ja valivad tihti kinnisvara, kuna see on loogiline sektor – ostetakse reaalselt silmaga nähtavat toodet, mitte abstraktset turujoont. Samuti võetakse korterite sisustamist kui mõnusat projekti ja lisaväärtuse andmise võimalust.

Hüpe võib olla osaliselt tingitud üürimajade jõudmisest Eesti turule. Üürimaja eelis on läbimõeldud mugavused – lihtsam haldus, parem kvaliteet, pesumasinaruum, tihti ka jõusaal. Investeerimine on muutunud ka mugavaks – internetis saab valiku ära teha kodust diivanilt.

Laenude osakaal tehingutes langeb ja üha enam investeeritakse oma kapitali. See viitab jõukuse kasvule, kuid ka pankade konservatiivsemaks muutumisele.

Hetkel kuum