Tööjõu vabal liikumisel on veel ruumi

23. märts 2014, 08:33

Euroopa riikide tööandjate jaoks on üha tungivamaks muutunud vajadus leida vabadele töökohtadele just nende vajadustele vastavate oskuste ja kogemustega töötajaid. See eeldab peale tõhusalt toimiva tööturu ka tööjõu geograafilist ja kutsealast liikuvust, sest ELis on töötajate puudus eri valdkondades riigiti erinev, kirjutab töötukassa EURES teenusejuht Marta Traks.

Töötajate vaba liikumine on Euroopa Liidu üks aluspõhimõtteid ning see on põhjapaneva tähtsusega ka hästi toimiva ühtse turu jaoks. Tööjõu liikuvus annab tööandjate käsutusse suurema töötajate reservi, mille hulgast leida endale tööjõudu. Igale töötajale annab see omakorda rohkem võimalusi tööturul. Lisaks võimaldab see töötajatel õppida tundma uusi töömeetodeid ning jagada omavahel teadmisi, keelteoskust ja töövõtteid Euroopa Liidu piires. Tööjõu suure geograafilise liikuvusega riikides on ilmnenud ka suur tööalane liikuvus.

Praegu kolib aga igal aastal teise ELi liikmesriiki tööle keskmiselt ainult 700 000 inimest, samas kui uuringute prognoosid näitavad, et umbes 2,9 miljonit ELi kodanikku sooviksid järgmise 12 kuu jooksul kolida. See tähendab märkimisväärset potentsiaali liikuvuseks.

Põhjusi, miks ELi sisese töötajate liikuvuse potentsiaal on suuresti kasutamata ning miks inimesed oma liikuvaks töötajaks saamise kavatsusi ellu ei vii, on palju. Küsitlused näitavad, et kõige sagedamini kardetavad või kogetavad praktilised raskused on vastava keeleoskuse puudumine ja töökoha leidmise keerukus.

Läbipaistvate, lõimitud ja kergesti ligipääsetavate tööturgude vahendamise nimel töötab ka üleeuroopaline tööhõivevõrgustik EURES. Selle võrgustiku kaudu on tööotsijad ja tööandjad ühenduses riiklike tööturuasutustega üle terve Euroopa Liidu.

EURES tegevust tuleks aga veelgi tõhustada, et tööandjad saaksid selle teenuseid paremini kasutada. Meie veebiportaalis on praegu registreeritud üle 1,2 miljoni tööotsija elulookirjeldused, kuid ainult umbes 33 000 tööandja andmed. Seetõttu on vaja muuta EURES nähtavamaks ja selle teenused huvipakkuvamaks just tööandjate jaoks.

Lähtudes antud olukorrast võttis Euroopa Komisjon vastu otsuse ajakohastada ja täiustada seda tööhõivevõrgustikku, et suurendada töötajate liikuvust ühest liikmesriigist teise ning sillutada seeläbi teed tõelise üleeuroopalise tööjõuturu poole. EURES reformi eesmärk on lihtsustada tööotsijate jaoks kontakti leidmist konkreetsete oskustega töötajaid otsivate tööandjatega, keskenduda oskustöötajate nappuse all kannatavatele sektoritele ja kutsealadele ning toetada noortele suunatud liikuvusskeeme.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    27. March 2014, 12:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing