Pille Ivask • 8. september 2016 kell 11:30

Gartman: nafta hind ei tõuse aastaid

Naftatootmine USAs  Foto: Bloomberg

Analüütik Dennis Gartman on teinud julge prognoosi, et lähiaastail nafta hind üle 55 dollari barrelist ei tõuse.

Gartman selgitas, et järgnevatel aastatel on jätkuvalt naftaturul pakkumine suurem kui nõudlus. Hiljuti palju kõneainet pakkunud Saudi Araabia ja Venemaa naftakõnelustesse Gartman eriti ei usu, öeldes, et tõenäoliselt see pakkumise vähenemist kaasa ei too.

Oma ühe põhilise argumendina, miks nafta hind püsib stabiilne, toob Gartman välja kontango olukorra, mis tähendab, et hetkehind on madalam futuuri hinnast. Gartmani sõnul on hinnavahe viimasel ajal suurenenud.

Samuti märkis ekspert, et mingist nafta tootmismahtude külmutamisest ei saa ilmselt juttugi olla. “Kontango suurenemine tähendab, et turul on rohkelt pakkumist. Seni, kuni kontango jätkab suurenemist, jätkavad hinnad tegelikult langemist,” selgitas ta.

Järgmise aspektina toob Gartman välja USA naftatootjate osatähtsuse. Isegi kui saudid ja venelased peaksid omavahel kokku leppima tootmismahtude külmutamises, ei ole nende plaaniga päri USA tootjad, kes hinnatõusu peale oma naftapuurid sisse lülitavad ning seega pakkumist suurendavad.

“Kõige selle tulemusena on järgnevatel aastatel oodata, et nafta hind jääb 35 ja 55 dollari vahele barrelist," prognoosis Gartman. 

Tundub, et seesugustest turuarengutest on aru saanud ka OPEC, kelle liikmed leiavad, et barreli hind võiks jääda 60 dollari juurde. Seda põhjusega. Nimelt märgib ekspertide hinnangul 60 dollarit just seda piiri, kust alates oleks USA tootjatele kasulik tootmist märkimisväärselt suurendada.

Hetkel kuum