Mait Kraun • 4 jaanuar 2017

Manhattani kinnisvara hakkas odavnema

Manhattan  Foto: EPA

Manhattani kinnisvara edasimüügihinnad langesid eelmise aasta viimases kvartalis nelja aasta kiireimas tempos, vahendab Bloomberg.

Kinnisvara mediaanhind kukkus neljandas kvartalis (eelmise aasta sama ajaga võrreldes) 6,3 protsenti 900 000 dollarini, selgub hindamisfirma Miller Samueli ja maaklerfirma Douglas Elliman Real Estate andmetest. Tegemist oli esimese aastase langusega alates 2015. aasta algusest ning suurima kukkumisega alates 2012. aasta kolmandast kvartalist (siis kukkusid hinnad 8,1 protsenti).

Manhattani korterimüüjad, kes viimastel aastatel hindu agressiivselt tõstsid, on maa peale naasmas, sest pakkumine kasvab. Nad kohanduvad turuga, kus edasimüük langeb juba viis kvartalit järjest. Ostjate jaoks on hinnad lihtsalt liiga kõrged. Kinnisvarale tehti müügihinnast keskmiselt 4,7 protsenti hinnaalandust, eelmise aasta samal ajal oli see näitaja 3,1 protsenti.

„Võib-olla on läbi ajad, kus oma kodu ülehindamine ei olnud häbiasi,“ ütles Miller Samueli president Jonathan Miller. „Oleme liikumas pragmaatilise turu poole: sa kas tahad oma kinnisvara müüa või tahad teeselda? Üks osa müümisest on kinnisvarale õiglase hinna seadmine või hinnasoodustuste tegemine.“

Pakkumine Manhattani kinnisvaraturul (nii edasimüügi kui ka uute kodude puhul) tõusis juba viiendat kvartalit järjest, teatasid ettevõtted. Detsembris oli turul 5393 korterit, mis on eelmise aasta sama ajaga võrreldes 6,9 protsenti enam.

Miller ütles, et pakkumiste ning intressimäärade kasv võivad tähendada, et müük kasvab, sest hindu hakatakse kärpima.

Hetkel kuum