Pille Ivask • 4. november 2018 kell 9:38
Tesla juht Elon Musk ütles, et Tesla ei plaani lähiajal saudidelt raha vastu võtta.   Foto: Reuters/Scanpix

Musk: Tesla ei võta saudidelt praegu raha

Tesla juht Elon Musk tõdes hiljutises intervjuus, et autotootja ei plaani lähiajal Saudi Araabialt investeeringuid kaasata.

Mäletatavasti ütles Musk alles augustis, et tahab Teslat börsilt ära viia ning rahastus on selleks olemas. Toona rääkis Musk, et Tesla lahkumisele börsilt paneb õla alla Saudi Araabia riiklik investeerimisfond.

Reedel avaldatud intervjuus küsis ajakirjanik Kara Swisher Muskilt, mida too arvab Saudi Araabia teisitimõtlejast ajakirjaniku Jamal Khashoggi jõhkrast tapmisest. Khashoggi tapeti Türgis Istanbulis Saudi Araabia konsulaadis.

Kõik saudid pole samad

“See paistab päris halb... Seega, see pole hea. See on halb,” ütles Musk. Kui ajakirjanik küsis, kas Tesla võtaks praegu saudidelt raha vastu, vastas Musk, et ilmselt mitte.

Kui varasemalt on räägitud palju sellest, et saudidel on Silicon Valleys suur mõjuvõim just tänu oma rahale, siis nüüd rõhutas Musk, et saudide investeeringud ei tule kõik päris ühest kohast ning rahal ja rahal on siiski vahe.

“Ma arvan, et me peaksime siiski arvesse võtma, et tegu on suure riigiga. Saudi Araabias on palju häid inimesi ning saudisid elab ka Saudi Araabiast väljaspool,” arutles Musk ja lisas, et seetõttu ei saa ka kõike saudidega seostuvat päris ühtemoodi mõõta.

Löök saudidele

Saudi Araabia riiklik fond on läbi USA tehnoloogiafirmades üks võtmeinvestoreid, olles panustanud pea poole Jaapani SoftBanki loodud Vision Fundi. Viimase ülesanne on investeerida kasvufaasis ettevõtetesse. SoftBanki Vision Fund on oma raha suunanud näiteks Slacki ja WeWorki.

Khashoggi mõrv on mõjunud negatiivselt juba ka saudide majandusele: investeeringud on muutumas ebakindlamaks, Saudi viimane investeerimiskonverents jäi esinejate plejaadi vaadates nõrgemaks.

Khashoggi tapeti Türgis Istanbulis Saudi Araabia konsulaadis 2. oktoobril. Khashoggi külastas konsulaati 28. septembril, et saada dokument, mis kinnitaks tema lahutust oma endisest abikaasast. Kuivõrd aga dokumenti talle ei väljastatud, kutsuti ta 2. oktoobril konsulaati tagasi. See käik jäi tal aga viimaseks.

Khashoggi oli BBC teatel aastakümneid Saudi kuningliku perekonnaga lähedane ning pidas Saudi Araabia valitsuses isegi nõuniku ametit. Seejärel kaotas ta riigi juhtkonna poolehoiu ning asus elama USAsse. Ta hakkas tegema kaastööd väljaandele Washington Post, kuhu ta kirjutas igal kuul loo, milles kritiseeris Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmani poliitikat.

Hetkel kuum