Priit Pokk • 5. mai 2019 kell 7:34

Buffett vaatab Euroopa poole

Warren Buffett Berkshire Hathaway aktsionäride koosolekul eile. Kohapeal võis kohata ka Apple'i juhti Tim Cooki.  Foto: SCOTT MORGAN, Reuters/Scanpix

Berkshire Hathaway juht Warren Buffett rääkis eilsel aktsionäride koosolekul nii aktsiate tagasiostuprogrammist kui ka sellest, et sooviks rohkem äri teha Euroopas.

"Ma tahaksin näha, et Berkshire Hathaway oleks rohkem tuntud nii Ühendkuningriigis kui Euroopas laiemalt. Ma loodan, et Berkshire'i peale mõeldaks rohkem kui ettevõtted seal müügiks on," rääkis 88-aastane Buffett Omahas. "Me loodame jõuda Ühendkuningriigis või Euroopas tehinguni hoolimata sellest, kuidas Brexit lõppeb."

Buffett rääkis, et ta arvab, et brittide lahkumine oli viga, kuid see ei hävita ta isu põrmugi leida mõne väga suure ettevõtte, keda osta Ühendkuningriigis. Buffetti partner Charlie Munger märkis samas, et Euroopas kohapeal makstakse tihti omandamiste eest rohkem kui nad oleksid valmis panustama.

Berkshire lõpetas 2018. aasta ligi 112 miljardi dollari vaba rahaga, millest 92 miljardit on Buffetti sõnul rohkem kui turvavõrguks vaja oleks. See nädal teatas Berkshire, et investeerib 10 miljardit dollarit naftafirmasse Occidental Petroleum, et viimane saaks Chevroni asemel Anadarko Petroleumi ära osta. Aasta alguses aktsionäridele saadetud kirjas märkis Buffett, et Berkshire jahib sel aastal "elevandisuuruseid ettevõtteid".

Liberaalsem aktsiate tagasiostmisel

Esimeses kvartalis ostis ettevõtte 1,7 miljardi dollari eest oma aktsiaid tagasi, mida on märgatavalt rohkem võrreldes varasemaga. Terve eelmise aasta peale osteti kokku 1,3 miljardi dollari eest. Buffett kommenteeris seda, et ta ei taha aktsiaid osta tagasi lihtsalt ostmise pärast, vaid seda tehakse juhul, kui aktsia hind on allpool oma tõelisest väärtusest. Munger lisas, et ta usub, et Berkshire on edaspidi aktsiate tagasiostmise osas mõnevõrra liberaalsem.

Pikemalt tuli ka jutuks Berkshire inveteering toidutootjasse Kraft Heinzi. Buffett rõhutas veel kord, et nad maksid liiga palju Krafti ees. "Kraft Heinz on suurepärane ettevõte, aga suurepärase ettevõtte eest on võimalik ka maksta liiga palju," lausus Buffett. Ta lisas, et osa süüd on ka neis endis, viies hinna liiga kõrgele.

Nimelt kirjutas Kraft neljandas kvartalis maha 15,4 miljardit dollarit brändide väärtust, Berkshire jaoks oli siis kahju 2,7 miljardit dollarti. Kraft Heinzi esimese kvartali tulemusi veel teada polnud.

Äripäev käis eelmisel aastal ka Omahas kohapeal uurimas meeleolukat sündmust, kogudes nii nõu Buffetti fännidelt, otsides üles kohaliku eestlasest investori Erik Raudsepa ning paraku nentides, et kõikjal ei vaadata aktsiainvestoritele peale uhke näoga.

Hetkel kuum