Peatükid

Viis soovitust finantsistile, kuidas saada mõjukaks arvamusliidriks

Pärnu Finantskonverentsil esinenud Lars Sudmann on olnud finantsjuht (CFO) Procter & Gamble’i Belgia üksuses ning on Fortune TOP 500sse kuuluvate suurfirmade nõustaja.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180417/BOOK02/180419658/AR/0/AR-180419658.jpg

Finantsjuhid mängivad ettevõttes olulist rolli. Aga kuidas muutuda tavalisest andmete esitajast tõeliselt mõju avaldavaks finantsliidriks?

 1. Tunne oma äri läbi ja lõhki
  Väga tähtis on oma äri hästi tunda. Mitte ainult numbreid, vaid ka lugu numbrite taga. Selle jaoks on kõigil finantsliidritel soovituslik minna ja oma ettevõtet tundma õppida – käia müügijuhtidega aeg-ajalt väljasõitudel, käia laos uudistamas või istuda arendajate seltsis. Õppida. Proovida näha, mis põhjused numbrite taga on. Ainult seda tehes on võimalik teisi tõeliselt mõjutada.
 2. Kasva aruandjast ideede genereerijaks
  Selle asemel et lihtsalt aruandeid ja numbreid esitada, jaga oma mõtteid ja arvamusi selle kohta, mida peaks tegema. Lase lahti aruandja mõttelaadist ja omanda seetõttu-peaksime-tegema-seda-mõttelaad.
 3. Kasuta ainulaadset helikopterivaadet, et areneda mõttejuhiks
  Finantsinimesel on tihtipeale ligipääs üksuse või kogu ettevõtte üldpildile. See ei ole tähtis ainult aruandluse jaoks, vaid see on ka sinu ainulaadne panustamise ja tugevaks finantsliidriks olemise allikas.
  Proovi leida huvitavaid analüüse, ülevaateid jmt oma vaatepunktist ning jaga neid regulaarselt – niimoodi saad kehtestada ennast ja oma ettevõtet mõttejuhina.
 4. Prognoosid: leia kolm põhjust numbrite taga
  Eriti siis kui sinu õlul on tulevikuplaanid ja -prognoosid, on oluline, et saaksid aru, mis on prognooside võtmetegurid ja milliseid neist su töökaaslased saavad mõjutada. Isegi kui olukord on tegelikult palju keerulisem, on oluline, et igaüks saaks tehtavad juhised ja fookuse.
 5. Ole osa innovatsioonist
  Finantsjuht on juba loomuldasa ühendatud süsteemide ja tehnoloogia uute arengutega (tehisintellekt, ennustav analüütika jne). Finantsliider saab istuda innovatsiooni juhiistmele, testides uusi süsteeme ja töötami­se viise ning need ettevõttesse üle võtta.

Bret Metsküla
finantsuudised.ee

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. April 2018, 15:07

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing