investor Toomas • 4. juuli 2017 kell 9:45

Investor Toomas: laevandus edutas lõunanaabreid

Läti ravimifirmad ergutasid kohalikku börsi..  Foto: Raul Mee

Täna hommikul maailma börside edetabelisse kiigates avastasin, et suvi on eriti hästi alanud lõunanaabrite lätlaste jaoks, kes on kerkinud vedurite hulka.

Tuleb tunnistada, et igavus edetabelis jätkub ning suuri üllatusi on vähe. Juba neljandat kuud on kõige edukamaks Balti turuks Riia börs ning edetabeli tipus troonib Venezuela. Seekord suutsid aga lõunanaabrid teha võrreldes varasema kuuga veelgi suurema tõusu. Kui mais kasvas Läti börs 4,53 protsenti ja asus üheksandal kohal, siis juunis kerkis Riia börsiindeks koguni 13,43 protsenti, mis on tugevuselt maailma turgude edetabelis teine tulemus.

Suuresti toetas Riia börsi hüpet Läti laevandusettevõte Latvijas Kugnieciba, mille aktsiatest 19,62 protsenti võttis üle Hollandi firma Vitol Netherlands. Läti ettevõtte turuväärtus kasvas seetõttu juunis 52,55 protsenti.

Ergutav süst

Samuti toetasid Riia börsi taas indeksisse kuuluvad tugevate tulemustega ravimitootjad. Näiteks laiendas Olainfarm hiljuti tegevust Taisse, kuhu soetati ehitusjärgus villa, mida hakatakse kasutama seal puhkavate klientide meelitamiseks. Grindeks avaldas aga majandustulemused, mille kohaselt kasvas ravimifirma käive 53 protsenti ning puhaskasum 89 korda. Ettevõtete turuväärtused kerkisid juunis vastavalt 6,86 ja 17,83 protsenti. Plussis olid ka indeksisse kuuluv SAF Tehnika, seda vastavalt 2,32 ja 4,6 protsendiga.

Maailma börside edetabel (Juuni).  Foto: Äripäev

Ülejäänud Baltikumi vaadates on mul aga hea meel tõdeda, et Tallinna börs läks edetabelis Vilniusest mööda ega paikne kolme riigi võrdluses enam viimasel kohal. Nimelt paikneb OMX Tallinn juuni maailma börside edetabelis 1,28protsendise kasvuga 22. kohal, samas kui Leedu väärtpaberiturg kerkis 0,86 protsenti, asetsedes tabelis 29. kohal.

Jälgin pingsalt Ladina-Ameerikat

Mind aga huvitab alates 19. juunist väga ka Ladina-Ameerika, täpsemalt Brasiilias toimuv. Investeerisin Brasiilia käekäiku panustavasse ETFi, täpsemalt EWZi sümboli alt leitavasse börsil kaubeldavasse fondi, mis investeerib suurtesse ja keskmistesse Brasiilia ettevõtetesse ja hõlmab 85 protsenti turust.

Maailma turgude edetabelit vaadates hakkab silma, et Brasiilia börs on küllaltki volatiilne, mitmel juhul võib selle leida tabeli esikümnest, samas kui kuu möödudes on väärtpaberiturg kukkunud viimaste hulka. Saan aru, et volatiilsust tekitab riigi languses majandus, inflatsioon ning suur tööpuudus. Kõikumisi tekitab ka ebastabiilne poliitiline olukord. Sellegipoolest leian, et tegemist on potentsiaalika areneva demokraatiaga, mistõttu on ka sealsel turul veel kõvasti kasvuruumi.

Juunis paiknes Brasiilia börs maailma turgude edetabelis 70. kohal ehk tagumises pooles. See aga mind ei häiri, olen pikaajaline investor ning lühiajalised kõikumised lasevad mul rahulikult magada. Pigem kaalun allapoole võngete enda huvides ärakasutamist, et nimetatud fondi odavamalt hinnatasemelt veelgi juurde osta.

Hetkel kuum