Allan Rajavee • 30. oktoober 2018 kell 12:48

Kas Saudi Araabia on liikumas isolatsiooni?

Sedalaadsed reformid, nagu naistele autojuhtimisõiguse andmine, on sageli väga näilised ning ei peegelda tegelikult riigis toimuvat, lausus saates Helga Kalm. "Saudi Araabia on jätkuvalt sama suletud ühiskond nagu ta on alati olnud."  Foto: HAMAD I MOHAMMED, Reuters/Scanpix

Rahvusvahelise kogukonna valulik reaktsioon ajakirjanik Jamal Khashoggi mõrvale Istanbulis ja selle tulemusel vähenenud investorite huvi maailma suurima naftatootja suhtes paneb küsima, kas Araabia poolsaare valitseja on liikumas diplomaatilise isolatsiooni poole.

Saudide suurim toetaja USA seisab tõsise küsimuse ees, kas kehtestada üha ebademokraatlikumalt käituvale Saudi Araabiale sanktsioonid või jätkata šeikide toetamist, kes üritavad piirata Iraani ja tema liitlase Venemaa mõjuvõimu Lähis-Idas. Lähis-Ida vastasseisu Saudi Araabia ja Iraani vahel analüüsivad endine kaitseuuringute keskuse teadur Helga Kalm ja Alexela juhatuse liige Alan Vaht. Saatejuht on Allan Rajavee.

Hetkel kuum