Allan Rajavee • 26. veebruar 2019 kell 9:59

Offshore'i võidakse peituda konkurendi eest

Ardo Ojasalu märkis hommikuprogrammis, et offshore-ettevõte ei tähenda ilmtingimata seda, et tegemist oleks seaduserikkumisega.  Foto: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix

"On ka terve rida ettevõtjaid, kellel lihtsalt ongi huvi oma asju teha varjatult ühel või teisel põhjusel," lausus maksunõustaja Ardo Ojasalu teisipäevases hommikuprogrammis, kus tuli juttu sellest, kas offshore-ettevõte on alati märk ebaseaduslikust majandustegevusest.

Ojasalu märkis, et kõige levinum ja selgem põhjus, miks kasutatakse offshore'i, on, et soovitakse anonüümsust. "Offshore-firmade puhul ei ole omanik ju selgelt kohe näha ja tavaliselt ka juhtkonda võetakse siis nii-öelda varidirektorid, mis tähendab seda, et selle firma tegelik kasusaaja on tavapäraselt isik, keda ei ole võimalik esmapilgul tuvastada."

Ta lisas, et anonüümsust otsitakse eri põhjustel. "Eesmärk on kas mitte konkurentidele silma torgata või mitte olla näiteks mõnes miljonäride TOPis liiga kõrgel kohal, et teha oma asju rahulikult," lausus Ojasalu.

Lisaks analüüsisime hommikuprogrammis PRFoodsi kesiseid majandustulemusi koos ettevõtte juhi Indrek Kaselaga. Eesti Panga analüütik Timo Kosenko andis ülevaate värskest majanduse rahastamise uuringust, kus küsiti, kuidas on Eesti pangandusturu muutused mõjutanud pankade rahastamist ja laenupakkumist. Vestlesime teemal, kui palju kasvasid ettevõtete laenukohustused ja kas tõepoolest ei julge pangad enam ettevõtjate äriideid laenuga toetada.

Hommikuprogrammi vedasid Allan Rajavee ja Priit Pokk.

Kuulake saadet "Hommikuprogramm" Äripäeva uuest podcast'ide keskkonnast.

Hetkel kuum