Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Segadus kapitali suurendamisega

  Ettevõtjates tekitab segadust äriseadustiku § 341 lõige 4 oma kategoorilise keeluga, mis kõlab järgmiselt: «Aktsiakapitali suurendamise otsust ei või vastu võtta enne aktsiaseltsi äriregistrisse kandmist.» Muuseas, osaühingu osakapitali suurendamise kohta käivas äriseadustiku § 192 tekstis sellist kategoorilist keeldu ei ole.
  Aktsiakapitali suurendamise äriregistrisse kandmisest sõltuvusse seadmine on näilises vastuolus seadustiku § 343, rakendusliku osa § 506 lõike 2 ja § 509 lõike 2 sätetega. Tuletan meelde, et § 343 käsitleb äriregistri kande tegemist. Õnneks aga ütleb äriseadustiku § 506 lõige 2, et enne 1995. aasta 1. septembrit asutatud äriühingute suhtes ei kohaldata nende äriregistrisse kandmiseni tervet rida paragrahve ja nende seas on ka § 343 (aktsiaseltsi osas) ja § 196 (osaühingu osas). Seega võivad need aktsiaseltsid või osaühingud, kes tahavad oma aktsia- või osakapitali suurendamise teel kooskõlla viia äriseadustiku § 519 lõige 1 ettenähtud osa või aktsiakapitali määradega, seda rahumeeli teha äriseadustikus ettenähtud tingimustel, kuid peavad meeles pidama, et nii osa- kui aktsiakapitali suurendamisele peab eelnema põhikirja muutmine, kui ilma selleta pole võimalik kapitali suurendada, st vana põhikiri seda ei võimalda. Ometi jääb ka pärast eelnevat arutlust kestma vastuolu äriseadustiku § 341 lõige 4 ja § 506 lõige 2 vahel, sest viimasest tuleneb, et § 341 sätteid siiski kohaldatakse ka enne 1995. aasta 1. septembrit asutatud äriühingute suhtes.
  Lahendus võiks peituda jällegi äriseadustikku vastava muudatuse tegemises, mis peaks lihtsalt § 341 lõige 4 tühistama, ja aktsiakapitali suurendamisel tuleks kuni aktsiaühingu äriregistrisse ümberregistreerimiseni kanda ta Eesti vabariikliku ettevõtete, asutuste ja organisatsioonide registrisse, millega olekski kõrvaldatud eelnimetatud formaaljuriidiline takistus äri- ja majandustegevuse praktilisel jätkamisel.
  Lõpuks veel meeldetuletus ja hoiatus neile ettevõtjatele ja äriühingutele, kes tegutsevad juba enne 1. septembrit 1995. Äriseadustiku § 513 kohaselt tunnistatakse nende ettevõtjate, kes ei ole 1997. aasta 1. septembriks ettevõtjana äriregistrisse kantud või seaduses sätestatud viisil ümber kujundatud, tegevus lõppenuks. Äriseadustiku § 511 kohaselt kantakse enne 1995. aasta 1. septembrit asutatud ja ettevõtteregistris registreeritud ettevõtjad äriregistrisse nende avalduse põhjal. Ja äriseadustiku § 539 lõige 2 kohaselt on nende ettevõtete kandmine äriregistrisse kuni 1. septembrini 1996 riigilõivuvaba. Paras aeg alustada firma ümberregistreerimist.
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Adani Group: järjekordne suur petuskeem raputas maailma
India mogul Gautam Adani, kes veel jaanuari alguses maadles Elon Muskiga teise koha pärast maailma rikkaimate nimekirjas, on vähem kui kuu aja jooksul kaotanud nimekirjas 20 positsiooni.
India mogul Gautam Adani, kes veel jaanuari alguses maadles Elon Muskiga teise koha pärast maailma rikkaimate nimekirjas, on vähem kui kuu aja jooksul kaotanud nimekirjas 20 positsiooni.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Tele2 Eesti juht lahkub ametist
Telekomifirma Tele2 Eesti ettevõtte juht Chris Robbins on otsustanud lahkuda ametist ja Eestist.
Telekomifirma Tele2 Eesti ettevõtte juht Chris Robbins on otsustanud lahkuda ametist ja Eestist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.