11. märts 1998 kell 22:00

Ehitusturg võib saada liidri

Toimetuse arvates on kahe juhtiva ehitusfirma EMV ja Merko Ehituse plaanitav ühinemine mõistlik otsus, sest selle tulemusena tekib ehitusfirma, millest saab Eesti ehitusturu selge liider.

Kahe suurfirma ühinemine oleks taunitav juhul, kui turule tekiks sellega monopol. See on aga praktiliselt välistatud, sest Eesti ehitusturul on palju tegijaid ja turg on väga killustatud.

Suuremate ehitusfirmade turuosa on mõne protsendi ringis. EMV ja Merko Ehituse turuosa oleks erinevatel hinnangutel pärast ühinemist kaheksa kuni kümme protsenti. Seega mingist turu valitsemisest rääkida ei saa.

EMV ja Merko Ehituse liitumine võib olla ka signaaliks, et lähiajal toimub Eesti ehitusturul veel muutusi.

Eesti ehitusturu puhul on veel oluline see, et siin tegutsevad väga aktiivselt tugevad välisfirmad, nagu Skanska, Lemminkäinen, Eesti Ehitus. See on sundinud kohalikke ehitusfirmasid läbi tegema kiire arengu, mis on tarbijale kindlasti kasuks tulnud. Tugeva ja siin aktiivselt tegutseva välispanga puudumine on näiteks meie pangandusturu üks oluline miinus.

Klientidele EMV ja Merko Ehituse ühinemine tõenäoliselt mingit väga suurt muutust kaasa ei too. Ühinemine on kasulik eeskätt mõlema firma omanikele.

Loodav firma suudab pakkuda senisest palju tugevamat konkurentsi Eestis tegutsevatele välisfirmadele. Suurfirmal on kergem konkureerida suurte objektide võistupakkumistel. Samuti on ühisfirmal lihtsam läbi lüüa Venemaal, Ukrainas, Lätis ja Leedus.

Ühinemisega peaks kaasnema ka kulude kokkuhoid ja tõusma firma efektiivsus. Kindlasti ei saavutata aga märgatavat kulude kokkuhoidu näiteks töötajate koondamise teel. Tööjõu osas saavutatakse efekt seetõttu, et Eestis on heade juhtide defitsiit. Sellepärast paraneb liitumisel kindlasti ettevõtte juhtimise kvaliteet.

Efektiivsus saavutatakse eeskätt tänu logistikale ja kahtlemata on võimalik raha kokku hoida ehitusmaterjalide ostmisel, sest kogused, mida ühinenud firma ostab, on suuremad ja see võimaldab materjali odavamalt kätte saada.

Ehitus on küllaltki riskantne äri. Ühe objekti ebaõnnestumine võib kaasa tuua kaose tervele firmale. Ehitusfirmade finantsseis ja rahavoogude juhtimine tundub olevat väga pingeline. Suuremal firmal on oma finantse parem juhtida ja firma on likviidsem. Ka see on üks oluline tegur, mis räägib liitumise kasuks.

Mõlema ehitusfirma aktsia hinna märgatav tõus börsil enne ühinemisteate avalikuks tulekut näitab, et ühinemise kasulikkuses on veendunud ka teistest paremini informeeritud investorid.

Hetkel kuum