• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootslased ei ole Eesti riigi petjad

  Tahaksin omalt poolt kommenteerida 28. aprilli Äripäeva Rootsi erilehes avaldatud Paldiski linnapea juttu rootslaste tahtlikust Eesti riigi petmisest.
  Küsimus on Eestis kehtivate seaduste järgse seadusliku õigusega. NSV Liidu sõjaväebaaside jaoks sundvõõrandatud maa tagastamise ja kompenseerimise seadus 15. detsembrist 1993 sätestab, § 1 lõige 1: Eesti Vabariigi poolt ajavahemikus 1939. a septembrist kuni 1940. a 23. juulini NSV Liidu sõjaväebaaside jaoks sundvõõrandatud maa tagastatakse või kompenseeritakse isikutele, kellelt maa sundvõõrandati, või nende pärijatele, sõltumata maa sundvõõrandamise viisist.
  Sundvõõrandatud maa tagasi taotlemise ülaltoodud seaduse alusel ei saa olla Eesti riigi petmine, vaid on õiguslik toiming, mida Paldiski linnavalitsus omavoliliselt püüab takistada.
  Paldiski linnapea räägib teistkordsest maksmisest. Pakri saarte õigustatud subjektide taotlused kompensatsiooni saada on juba täies ulatuses Jaan Möldri «käe tõstmisega», st allkirjaga rahuldatud ja ilma mingi takistuseta. Sealjuures on võsastunud maa kompensatsioon, ilma infrastruktuurita saartel, tehtud tiheasustuse ala järgse hinnangu kohaselt. Kopsaka hulga EVPde pakkumine! Kas kompensatsiooni valikule meelitamise eesmärgiga? Järele jäänud on tagastamise avaldused, millest osa Paldiski linnavalitsus takistab.
  Mis puutub Jaan Möldri isa ja vanaisa rahasse, siis sellest saab küll õige vähe, kui üldse midagi panna Pakri inimeste arvesse. Eesti Vabariik kehtestas Pakri maadele sundostu, ühenduses saarte andmisega NSV Liidu sõjaväebaasideks 1939. a. Osa maadele jõuti teha ostu-müügilepingud enne 23. juulit 1940. a. Aga kui ka hüvitus sai kindlaksmääratud ja isegi välja makstud, siis läks see valdavas osas Pakri inimestele kaotsi. 23. juulil natsionaliseeriti füüsiliste isikute pangaarvetelt kõik, mis ületas 1000 rubla (800 Eesti krooni). Esimene kontingent Pakri rootslasi lahkus 1940. a oktoobris Rootsi, mis sai siis Pakri saarte maadele määratud sundostu hüvitusest?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Kriis ajas töötu Siiri Sisaski seenele: müüsin kontserditel salateid ja moose
Vabakutseline muusik ja laulja Siiri Sisask rääkis Äripäeva raadiosaates "Edukad naised", kuidas hakkas koroona-ajal talveks raha koguma hoidiseid müües.
Vabakutseline muusik ja laulja Siiri Sisask rääkis Äripäeva raadiosaates "Edukad naised", kuidas hakkas koroona-ajal talveks raha koguma hoidiseid müües.
A. Le Coqi juht: riik ei tule mulle ütlema, mida ma pean sööma ja mida mitte
Kui Arenguseire Keskuse raportit kajastavas artiklis kirjeldati võimalust tuua päevakorda rahvatervise maks, mis tähendab maksu suhkru- ja rasvasisalduse eest, siis joogitööstuse A. Le Coq tegevjuht Tarmo Noop peab valeks toiduainete klassifitseerimist headeks või halbadeks.
Kui Arenguseire Keskuse raportit kajastavas artiklis kirjeldati võimalust tuua päevakorda rahvatervise maks, mis tähendab maksu suhkru- ja rasvasisalduse eest, siis joogitööstuse A. Le Coq tegevjuht Tarmo Noop peab valeks toiduainete klassifitseerimist headeks või halbadeks.