ÄP fototoimetus • 24. august 1999 kell 22:00

Erakliendid ühiseks

Sakslased ei istu käed rüpes, kui Jaapani kolm suurt panka teatasid äsja, et tahavad kolme aastaga luua maailma suurima panga.

Saksamaa suurim pank Deutsche Bank ja suuruselt kolmas pank Dresdner Bank tahavad ühendada oma kontoritevõrgu, kuid emafirmasid liita ei kavatse. Deutsche Bankil on Saksamaal 1600 pangakontorit ja Dresdner Bankil 1400 kontorit. Kindluse mõttes peab Dresdner Bank samaaegselt läbirääkimisi ka riigi suuruselt teise panga HypoVereinsbankiga.

Deutsche ja Dresdneri liitmine eeldaks ühtlasi Saksamaa suurima kindlustusseltsi Allianz heakskiitu, kuna Allianzi kontrolli all on 22% Dresdneri aktsiaist, 15% Deutsche aktsiaist ja umbes 17% HypoVereinsbanki aktsiaist.

Saksa pangandussektor on killustatum kui paljudes muudes riikides. Lõviosa klassikalistest pangateenustest, näiteks laenud ja hoiused, on riigi kontrolli all olevate pankade kontrolli all, mille omanikud on omakorda riiklikud regionaalpangad. Regionaalpankade turuosa on umbes 40%, kusjuures suurte erapankade, nagu Deutsche Bank, Dresdner Bank, Commerzbank ja HypoVereinsbank, turuosa on ainult veidi üle 10%. Turgu killustavad veelgi telefoni- ja internetipangandus. Deutsche Bank tõusis eelmisel aastal USA panga Bankers Trust ostmise järel küll maailma suurimaks pangaks, kuid kodumaisest pangaturust kuulub talle ikkagi ainult 8%.

«Pankade ees seisavad suured strateegilised ülesanded ning ühisraha euro tulek kiirendab pankade lähenemist veelgi,» kommenteeris HypoVereinsbanki analüütik Natalie Grasegger.

Pangad tahavad vabaneda vähetulusatest eraklientidest ja keskendada tähelepanu firmaklientidele ning aktsiatehingutele ja firmaostudele. Deutsche Bank on juba eraldanud erakliendid omaette üksusse. Sama kavatseb teha ka Dresdner Bank.

Saksa pangad mõistavad, et Euroopa firmaklientide eest võitlevad peagi tõsiselt ka USA pangad Chase Manhattan, JP Morgan ja Citigroup. Ka on Saksa pangad pidanud pealt vaatama, kuidas välispangad järjest agressiivsemalt ostavad Frankfurdi börsi uusemissioone.

Autor: ÄP

Hetkel kuum