ÄP fototoimetus • 11. oktoober 1999 kell 22:00

Kui mobiiltelefon on varastatud

1. Helista operaatori esindusse ning SIM-kaart suletakse, välistades kõnede võtmise omaniku arvel. Klient vastutab kõigi temalt varastatud SIM-kaardilt tehtud kõnede eest nii kaua, kui ta pole edastanud soovi oma SIM-kaart sulgeda.

2. Palu sulgeda ka telefon. Pöördu operaatori esindusse, kus vormistatakse avaldus telefoni varguse kohta. Kaasa võta telefoni ostudokument (garantiikiri) või politseist toodud kriminaalasja ärakiri ning oma pass. Telefoni IMEI-kood kantakse nn musta nimekirja ning telefoni pole enam võimalik kasutada paljudes riikides.

3. Pöördu kindlasti politseisse, kus vormistatakse varguse kohta avaldus ning algatatakse kriminaalasi. Politsei avalduse põhjal on võimalik telefoni edasist kasutamist jälgida. Ainult politseil on õigus teha operaatorfirmadele järelepärimised, kas telefoni nende võrgus kasutatakse. Operaatorfirma paneb politseid huvitanud telefoni nn halli nimekirja jälgimiseks.

Autor: ÄP

Hetkel kuum