Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas takistada tankistide kasutamist?

  Arvan, et see on võimalik ja igal juhul tuleb seda takistada. Kujutan ette, et see, kuidas üks persoon saab ettevõtte juhatuse esimeheks, peaks olema natuke rohkem reguleeritud. Kui on ikka tõsine ja aus äriühing, siis on suhteliselt keeruline üldse mõelda selle peale, et ühingut juhatab inimene, kes on kümme klassi koolis käinud ja kaks korda kinni istunud. Nõuded tuleks natuke julmemalt sisse panna.
  Ühiskondlik hoiak tankistide suhtes peab muidugi muutuma, aga minu arust kasutavad tankiste põhiliselt sellised firmad, kellele see ühiskondlik hoiak eriti korda ei lähe.
  Praegu mina ei näe, et keegi saaks seda keelata, kui omanikud tahavad panna koolipoisi, kant- või ümarpea juhatusse. Reeglina on see nii mängitud, et satuks siis ka rumal pankrotihaldur, kes tankistidega midagi peale ei hakka, ja skeem töötab. Seda tehakse sageli ka nii targalt, et halduril lihtsalt ei ole võimalik lõpuni minna. Aga ta saab anda edasi andmed majanduspolitseisse või prokuratuuri.
  Kui kellegagi neist aetakse asi tõesti lõpuni ja kui sellele järgneb konkreetne karistus, sel juhul on tankisti kasutamist võimalik takistada. Seda oleks igal juhul vaja, sest pankrotimenetlustes puutuvad haldurid sellega väga sagedasti kokku.
  Näen kahte abinõude valdkonda variisikute kasutamise vähendamiseks. Kui variisikuid kasutatakse, järelikult võimaldavad praegu riigi poolt kasutatavad mehhanismid sellist käitumist. Tuleb tõhustada järelevalvet registrites olevate andmete õigsuse üle, järelevalve efektiivsus sõltub reaalse vastutuse kohaldamise võimalustest valeandmete esitamise eest.
  Ühiskondliku hoiaku muutmine. Majanduskuritegevust ei peeta praegu Eesti ühiskonnas väärkäitumiseks. Seni kuni ühiskonna liikmed ei taju, et maksukuritegude näol on tegemist vargusega nende eneste taskust. Elanikele tuleb enam selgitada majanduskuritegevuse otsest mõju rahva heaolule -- alafinantseeritud haridussüsteem, tervishoid ja politsei.
  Tankisti võib võtta kriminaalvastutusele, tema suhtes saab kohaldada ärikeeldu. Ta vastutab aktsionäride ja kreeditoride ees jne. Omaette probleem on see, kui talt ei ole midagi võtta. Ilmselt ei ole realistlik nõuda vastutuskindlustust.
  Teine küsimus on see, et nende isikute (nõukogu liikmed), kes nimetavad vastutustundetult mingi tankisti juhatama, vastutus on ka seaduses ette nähtud.
  Äri aga on muidugi alati seotud riskiga, ja kui ettevõte läheb pankrotti, ei pea see alati sanktsioone kaasa tooma. Aga kui on tuvastatud, et eesmärk on varade kantimine ja kahju tekitamine, siin peavad kohtud lihtsalt rohkem sisuliselt lähenema. Seadusandlik baas annab selleks võimalusi.
 • Hetkel kuum
Henri Daniel Ots: s....t saiast saab sooja
Toidujäätmetest saab roheline energia, kui suudame ühendada erinevaid kogemusi, kirjutab ettevõtja Henri Daniel Ots arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Toidujäätmetest saab roheline energia, kui suudame ühendada erinevaid kogemusi, kirjutab ettevõtja Henri Daniel Ots arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Powelli sõnavõtt pani turud tõusma
Maailma aktsiaturud hüppasid ja dollar oli kolmapäeval tõusuteel, sest Föderaalreservi esimehe Jerome Powelli kommentaarid õhutasid investorite lootust, et keskpank võib varsti rahapoliitikat leevendada.
Maailma aktsiaturud hüppasid ja dollar oli kolmapäeval tõusuteel, sest Föderaalreservi esimehe Jerome Powelli kommentaarid õhutasid investorite lootust, et keskpank võib varsti rahapoliitikat leevendada.
USA aktsiaturg lõpetas pärast Powelli kommentaare tõusuga
Wall Street lõpetas volatiilse kauplemispäeva järsult kõrgemal pärast seda, kui Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles Washingtonis peetud intervjuus, et inflatsioon on aeglustumas.
Wall Street lõpetas volatiilse kauplemispäeva järsult kõrgemal pärast seda, kui Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles Washingtonis peetud intervjuus, et inflatsioon on aeglustumas.
Reaalajas börsiinfo
Raivo Vare: poliitikud üritavad uut majandust 19. sajandi raamidesse suruda
Erakonnad tahavad majanduskeskkonda uuendada, lähtudes peamiselt suurettevõtete ja üle-eelmise sajandi tööstusühiskonna loogikast, rääkis erakondade valimisprogramme analüüsinud majandusekspert Raivo Vare.
Erakonnad tahavad majanduskeskkonda uuendada, lähtudes peamiselt suurettevõtete ja üle-eelmise sajandi tööstusühiskonna loogikast, rääkis erakondade valimisprogramme analüüsinud majandusekspert Raivo Vare.
Ole edudisainer ja pane ettevõte mõõdikute abil kasvama
Raha pangakontol on oluline mõõdik, aga see ei pruugi näidata ettevõtte edu. Ettevõte peab mõõdikute valikul lähtuma oma äri eesmärkidest ja kasvufaasist, et mõõtmise abil oma äri kasvatada.
Raha pangakontol on oluline mõõdik, aga see ei pruugi näidata ettevõtte edu. Ettevõte peab mõõdikute valikul lähtuma oma äri eesmärkidest ja kasvufaasist, et mõõtmise abil oma äri kasvatada.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Raadiohommikus: lubadustest väikeettevõtetele, reisimisest ja kommunikatsioonist
Käesoleval nädalal toimub Baltimaade suurim reisimess Tourest. Milline on reisiäri hetkeseis ja väljavaated, räägime Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis Eesti Turismifirmade Liidu presidendi Külli Karingiga.
Käesoleval nädalal toimub Baltimaade suurim reisimess Tourest. Milline on reisiäri hetkeseis ja väljavaated, räägime Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis Eesti Turismifirmade Liidu presidendi Külli Karingiga.

Olulisemad uudised

Taavi Tamkivi sai Kredexi ja EASi nõukogu liikmeks
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.