Ülo Toomsalu • 17. november 2000 kell 6:34

PM: seadus lõpetab teabe varjamise

Ööl vastu eilset Toompeal vastu võetud avaliku teabe seadus peab saama Eesti ühiskonnas jõuks, mille rakendamine suunab riigivõimu töö üldkasulikele radadele ja ennetab ametnike omavoli ning suvaotsuseid, kirjutab Postimees tänases juhtkirjas.

Seda seadust on taga nõudnud ja pikisilmi oodanud mitte üksnes ajakirjandus. Selgelt tagatud õigus saada informatsiooni avaliku võimu tegevusest hõlbustab ka meedia igapäevast tööd, kuid uue seaduse tähtsus seisab eelkõige iga kodaniku kaitsmises selle eest, et riik, omavalitsus või nende loodud organisatsioonid saaksid neid puudutava olulise informatsiooni sahtlipõhja peita.

Seaduse vastuvõtmisele eelnenud mitmeaastane debatt tõi esile olulisi kahtlusi ja valikuid. Näiteks üritasid avalikustamise vastased kasutada ära kõhklust, kas säärane seadus ei loo häirivat tagaust inimeste eraelu puudutavate delikaatsete isikuandmete juurde.

Tegelikkuses kaitstakse neid andmeid pärast avaliku teabe seaduse jõustumist sama tugevalt kui varem. Õige oli ka riigikogu otsus jätta inimeste enda teada nende poolt aastas makstava tulumaksu suurus, leiab Postimees.

Hetkel kuum