Peeter Koppel • 18. detsember 2000 kell 22:00

Turud intressilanguse ootel

Ühendriikide aktsiaturud alustasid eilset kauplemispäeva positiivses meeleolus, sest üha rohkem oli kuulda spekulatsioone, nagu võiks Föderaalreserv intresse alandada isegi juba tänasel vabaturukomitee istungil.

Kui kohesesse intressilangusse suhtuti siiski veidi ettevaatlikult, siis selles oldi praktiliselt kindlad, et Föderaalreserv võtab seisukoha, et inflatsioonioht on asendunud majanduse liigse jahtumise ohuga. Heade uudiste ootus toetas eile eelkõige intressimäärade suhtes tundlikke finants- ja tehnoloogiasektori aktsiaid. Kõrged intressimäärad on osaliselt süüdi tehnoloogiaettevõtete kasumite vähenemises, mis on ka nende ettevõtete aktsiaid viimased kuud pideva müügisurve all hoidnud. Tehnoloogiasektori päeva alguse kosumist pidasid analüütikud siiski suhteliselt ettevaatlikuks.

Dow Jonesi tööstuslik keskmine oli tund pärast kauplemise algust kerkinud 1,77 protsenti 10 619,25 punktile ning Nasdaqi üldindeks liikus 1,45 protsendiga plusspoolel 2691,67 punktil.

Stockholmi börsil kujunes eile oodatult suurimaks langejaks Telia aktsia, mille kukkumine oli seotud ettevõtte ilmajäämisega kolmanda põlvkonna mobiilside litsentsist koduturul Rootsis. Mõneti tuli üllatusena, et Telia langus püsis päeva lõpupoole vaid veidi enam kui 10 protsendi tasemel, sest kolmanda põlvkonna litsentse peetakse operaatorite arengu seisukohalt eluliselt tähtsaks.

Helsingi börsil kaubeldi eile suhteliselt ettevaatlikult ning püsiti reedeste tasemete lähedal, sest investorid ei soovinud enne tänast USA Föderaalreservi istungit olulisemaid otsuseid vastu võtta.

Hetkel kuum