Elekter kontrolli alla

Taan Tasane 09. aprill 2001, 00:00

Hoone või rajatise juurde kuuluvad kõikvõimalikud elektriseadmed moodustavad kokku selle hoone elektripaigaldise, mille korrasolek tõstab kogu vara väärtust.

Elektriohutusseadus ja selle rakendusmäärused panevad paika elektripaigaldiste korralise kontrolli läbiviimise korra ja tähtajad. Sisuliselt tähendab see paigaldise valdajale lisatööd ja kulutusi, millest otsest tulu ei paista.

Valdav osa praegu kasutusel olevatest elektripaigaldistest on vanemad kui 20 aastat ja nii füüsilises kui ka moraalses mõttes vananenud. Kui tootmis- ja kontorihoonete elektriseadmete ekspluatatsioonil on üldjuhul olemas teatav järjepidevus, siis hoopis kontrollimatum on olukord elamutes. Sageli on asjatundmatud elanikud teinud omapoolseid ?täiendusi?, mis on kaugel ohutusnõuete sätetest.

Nõuetele mittevastav elektripaigaldis on aga otsese ohu allikas. Võib tekkida tulekahju, kus kahjusaajad on tavaliselt ka naabruses asuvad rajatised või korterid. Samuti võib mittekorras elektripaigaldis olla elektrilöögi põhjustajaks. Oht ei ähvarda üksnes rikkekohal ? eluohtlik puutepinge võib mööda juhtivaid ehituskonstruktsioone ka kaugemale kanduda.

Seega pole elektripaigaldiste kohustusliku korralise kontrolli eesmärk pelgalt kontrollimine, vaid ohutu elektrikasutamise tagamine. Peale selle võib korralise kontrolli nõude eirajat oodata trahv kuni 50 000 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing