Hoiatused hoiavad tõusul kaane peal

Peeter Koppel 21. juuni 2001, 00:00

Ühendriikides sai tehnoloogiakeskne Nasdaq eilse kauplemispäeva alguses sisse taas tõusuhoo, mis küll kujunes suhteliselt ebakindlaks.

Oracle oodatust paremate majandustulemuste toel oli tõusu üritatud juba päev varem, kuid päeva lõpuks oli entusiasm hajunud. Eile aga kihutas indeks taas üle psühholoogiliselt olulise 2000 punkti taseme ning seda vaatamata sellele, et tehnoloogiaettevõtetelt tuli taas kasumihoiatusi. Eilsed hoiatajad olid Tellabs, Jabil Circuit, Infineon ja Teradyne. Lisaks kasumihoiatustele kärpisid investeerimispangad ka mitme mikrokiibitootja, nagu Intel ja AMD, väljavaateid, põhjendades seda konkurentsi tihenemise ning personaalarvutite nõudluse jätkuva kahanemisega.

Omalaadse hoiatusega esines ka Föderaalreservi juht Alan Greenspan, kelle sõnul võib majanduse jahenemine lüüa ka finantssektorit ning pidas heaks seda, et pangad on sisenenud keerulisse olukorda suhteliselt tugevalt positsioonilt.

Turu mõningane optimism on seletatav sellega, et uuringuid teostava ettevõtte Conference Boardi juhtivate indikaatorite indeks tõusis mais 0,5 protsenti. See näitaja viitab võimalusele, et maailma suurimas majanduses võib näha paranemise märke.

Helsingi ja Stockholmi börsil domineerisid eile pessimistlikud meeleolud, mis said alguse Infineoni kasumihoiatusest. Nokia aktsiat lõi ka telekommunikatsiooniseadmeid tootva Tellabsi kasumihoiatus. Sonera seevastu sai juba ei tea mitmendat korda tuge võimalikust Rootsi Teliaga ühinemise spekulatsioonist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing