Mida joovad euroametnikud?

Rein Kasela 06. juuli 2001, 00:00

Strasbourg?i linna piirilt võibki lugeda Alsace?i veiniväljade algust, mis 110 km pikkuselt suunduvad lõunasse mööda Vosgeeside ida-poolseid mäekülgesid.

Suurepärane paik viinamarjade kasvatuseks ? kuiv kontinentaalne kliima, viljakas pinnas ja pikk kuiv soe sügis. Rooma leegionärid tõid siia veinivalmistamise kunsti ning keskajal olid Alsace?i veinid ühed hinnatuimad.

Alsace?i veine on lihtne ära tunda ? pudelil on alati kasutatud viinamarjasordi nimi. Kui vein on Grand Cru, siis tähendab see, et viinamarjapõllu mullastik ja mikrokliima on parimate hulgas.

Mida siis ikkagi joovad europarlamentäärid? Kristiina Ojuland selgitas, et aperitiiv on alati kohalik Riesling või Muscat, samuti kuuluvad kohalikud veinid päevaste kergete palade juurde.

Riesling 1999 Les Cigognes Cave d´Obernai ? Obernai? linna veinimeistrite kooperatiivi vein võitis kuldmedali Alsace?i veinide testimisel. Kurg etiketil sümboliseerib suurt tööd, mida kohalikud elanikud on sõjajärgsetel aastatel teinud, et neid suursuguseid linde jälle Alsace?i taevas näha. Kergelt kollakas noor vein. Aroom hästi parfüümne, lilleline, eksootilised magusad puuviljad, aprikoos, hapukas õun, mis kombineerub Rieslingile omase õlisusega.

Maitse veidi kirbe, mineraalne, värske puuviljasus. Keskmise täidlusega tasakaalus vein. Järelmaitses pikk delikaatne happesus. Sellel veinil on küllalt potentsiaali küpsemiseks. Aperitiiv, mereannid, lai valik kalaroogasid, linnuliha kergelt küpsetatud juurviljadega, sealiha alsace?i-päraselt kapsaga. Serveerida temperatuuril 8?10 kraadi. Poehind 142 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing