Nigeeria mässulised lasid nafta hinna alla

Raivo Sormunen 05. oktoober 2004, 00:00

Naftabarreli hind langes eile New Yorgi kaubabörsil poolesaja dollari joonest madalamale, sest hiljuti kardetud mäss Nigeerias ei olegi nii tõsine, kui esmapilgul tundus. Viimase aasta jooksul 63% kallinenud nafta tarbijatele oli see väike lohutus.

Londonis langes barreli hind 46,05 dollarini ehk 1,2%.

Turgudel loodetakse, et Aafrika suurima naftatootja ekspordimahud jäävad tavapärastesse raamidesse. Kuna maailmas suudetakse naftanõudlust vaevalt rahuldada, võivad kärped 2,3 miljoni barreli suuruse päevase tootmismahuga Nigeerias tõsta oluliselt nafta hinda. Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) teatas alles augustis, et tema liikmesriigid toodavad praegu naftat viimase 25 aasta peaaegu suurimas mahus.

Nafta hinna hetkelise languse taga oli see, et kaks rivaalitsevat Nigeeria mässuliste gruppi sõlmisid möödunud reedel relvarahu ja lubasid lõpetada rünnakud valitsusvägede vastu, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg. Nigeeria ametühingute nõudmiste hulka kuulus, et valitsus võtaks tagasi kütuse hinna 15protsendilise tõusu otsuse, või muidu korraldatakse üleriigiline streik.

Naftakauplejad kartsid, et mässu käigus võivad löögi alla sattuda naftarikka Nigeri jõe deltaalal asuvad musta kulla tootmisväljad.

?Relvarahu valguses ma arvan, et nafta hind sel nädalal langeb. Kuigi olukord on endiselt väga pingeline, ei näe ma hetkel horisondil ühtegi tootmiskatkestust,? ütles Schroders Plc energiaanalüütik Craig Pennington.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing