Süütu lõke hävitas küla

Koit Brinkmann 28. aprill 2006, 00:00

"Sõitsin rattaga mööda ning nägin, kuidas naabrinaine teeb lõket, ajasime paar sõna juttu ja läksin siis ära koju. Tunni aja pärast kuulsin, et paugud käivad, ning nägin, et kõik kohad on suitsu täis," kirjeldas naaberküla mees Andrus Paartalu suure tulekahju algust.

Kuusalu vallas Vanakülas, Valgejõelt paar kilomeetrit Kotka poole, jääb õnnetuspaigas mõnesaja meetri raadiusesse kümmekond maja. Maa majade ümber on must, põlenud hoonete juures lööb ninna kirbe söelõhn, taamal suitseb üks ahervare.

"See oli naabrimehe saun, läks esimesena," rääkis laudad, kuurid ja palksauna kaotanud Kalev Elstruk.

Õnnetusepäeval Tallinnas arsti juures käinud mehe sõnul oli koju jõudes ehmatus suur: "Tuli oli juba elumaja räästas, õnneks suudeti see kustutada. Olen kaks korda kutsunud tuletõrje järelkustutamist tegema. Ise käin ka ringi, kastekannud käes, 150 ämbritäit vett on juba läinud," sõnas Elstruk mõtlikult.

Naabruses üksi elav 72aastane Milvi Suvinõmm, kelle krunt on kui üksik oaas mustas kõrbes, kirjeldas, kuidas eterniit paukus, nagu tulistataks kuulipildujast, ning maa ja ilm oli tumedat suitsu täis.

"Haarasin kaenlatäie riideid, esimene mõte oli, et maja on vaja maha jätta. Värisen veel praegugi," ütles ta, ise üleni vappudes. "Kui välja lähen, tuleb kõik meelde. Ei mõista, kuidas küll inimene hakkab sellise tuulega üksinda lõket tegema," rääkis vanaproua südamele kogunenud valust.

Külaelanike sõnul oli terve küla tulekahju kustutamas, ka Joaveskilt ning Kõnnust oli inimesi tulnud. Samuti oli kohal kaheksa tuletõrjeautot. Päästeametnikke palutigi tänada elumajade päästmise eest.

Päästeameti direktor Mati Raidma ohkab kulupõlengutest rääkides sügavalt.

"Ei, inimesed ei ole pahatahtlikumaks läinud, lihtsalt ilmad on tänavu ilusamad," põhjendab ta, miks sel kevadel on juba rohkem väljakutseid olnud kui mullu.

Aidanud ei ole ka paragrahvid - alates 21. aprillist on kulupõletamine üle Eesti keelatud. "Poleks kasu ka siis, kui trahvid suuremad oleks. Ikka ennetustööga tuleb tegelda," rääkis Raidma. Seni pole aga päästeametile selleks raha eraldatud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:57
Otsi:

Ava täpsem otsing