Hasartmängusõltlaste arv kasvab

Koit Brinkmann 04. mai 2006, 00:00

Sotsiaalministeeriumi kaasabil tehtud uuringu järgi on patoloogiliste hasartmängijate arv poolteise aastaga kasvanud ligi 15 000 inimese võrra.

Kristiine Kasiino juhatuse esimehe Enno Heinla sõnul toob inimeste suurenenud sissetulek ning tarbimine rohkem raha ka meelelahutusse. Samas ei osanud ta öelda, kas külastajaid on juurde tulnud või on suurenenud ühe inimese poolt kasiinosse jäetav summa. Heinla arvates ei ole kasiinosõltlaste arvu suurenemist küll võimalik täheldada.

Eesti Loto juhatuse esimees Aivar Lepp ütles, et lotomängijate hulk on jäänud samale tasemele, küll on paljud juhuslikud piletiostjad hakanud regulaarseteks mängijateks. Samuti on suurenenud ühekordne ostusumma. "Kas inimene, kes ostab iga päev ajalehe, on kohe uudistesõltlane," ei osanud Lepp öelda, keda lugeda lotosõltlaseks.

Uuringu järgi on lotosõltuvus samasugune probleem nagu kasiinosõltuvustki.

"Eesti Loto kuulub riigile ning seetõttu on inimestel mulje, nagu oleks lotosõltuvus justkui vähem ohtlik," rääkis Eesti Hasartmängude Korraldajate Liidu tegevdirektor Tõnis Rüütel.

Tema sõnul ei peaks lotoreklaam olema nii pealetükkiv: "Kas peame igal õhtul parimal teleajal lotorõõmule kaasa elama," küsis ta.

Rüütli sõnul on patoloogilisi mängijaid alati olnud ning ega ükski kasiino nende üle õnnelik ei ole: "Parem, kui nad ei tulekski mängima."

Eesti Loto juhi sõnul on kasiinopidajatel nüüd hea võimalus justkui viidata, et lotosõltuvus on sama ohtlik kui kasiinosõltuvus. Kasiinosid piiratakse, kuid sellest hoolimata on nende kogukäibeid ja kasumeid kordades suuremad lotomängus liikuva rahaga võrreldes.

"Pean lotomängu ikkagi ohutumaks, sest see ei tekita sellist sõltuvust," sõnas Lepp.

Paljudes riikides on lotomängukäibed palju suuremad kui kasiinode käibed. Riik on seadustega suunanud mängukire nn pehmemasse hasartmängu, kus summad on väiksemad ning ei ole võimalust ennast mängima unustada, lisas Lepp.

Kristiine Kasiino juhatuse esimees Enno Heinla juhtis tähelepanu asjaolule, et nii loteriisõltlasi kui ka kasiinosõltlasi on mõlemaid 1,7% elanikkonnast. "Täna on lotot võimalik internetis mängida, ma ei näe, et tegemist oleks pehmema hasartmänguga," imestas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:58

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing