Puudega töötaja tuleb firmale appi

Kadri Jakobson 15. september 2006, 00:00

Keila sotsiaalkeskuse tiiva all tegutsevas puudega inimeste töökeskuses hõljub juba hommikul vara meelas vürtsilõhn ja nobedad valgetes kinnastes käed kaaluvad maitseainekotikestesse hõõgveinisegu. Kui palju kaneeli, kardemoni, rosinaid, ingverit ja pomerantsi tuleb kotti panna, näitab ette värviline kaart. Kokku peab kaalul olema 37,1 grammi segu, mis läheb Venemaale ekspordiks. Kokku pakitakse siin kolmandik ekspordikraamist ja Paulig annab tööd kaheksale inimesele.

Natalja jalad jäid Kadarbiku talus töötades traktori mehhanismi alla. Tööõnnetus on andnud talle kaks aastat piina ja lõikusi, ent rõõmsameelne ja särasilmne naine naudib tööd ja seltskonda.

"Ma ei taha kodus istuda, siin on toredad inimesed, tore töö ja saan kuus 2500 krooni palka," naerab Natalja. Tema kõrval istuv Kalju on tööl teist nädalat ja ütleb, et töö tahab veel harjumist. "Kõige tähtsam - me tunneme end täisväärtuslike inimestena," on mees õnnelik.

"Kui ma siia tulin, siis parem käsi peaaegu ei liikunud," räägib halvatuse üle elanud Marju. "Pillasin teinekord pakid maha, rosinad pudenesid käest. Tänu tööle liigub käsi palju paremini," ütleb ta.

Pauligi turundusdirektori Rainer Tammeti sõnul on nad siiani koostööga väga rahul. Ta möönab, et kuna toodang peab olema kvaliteetne, tundis ettevõtte huvi ka inimeste tervise vastu. "Tööna pole see ju midagi keerulist, kuid toodangu kvaliteet peab olema tagatud." Tammet lisab, et ettevõttel oleks olnud lihtsam töö organiseerida oma tehases, otsustasid nad siiski puudega inimesi omalt poolt aidata.

Elektritarvikuid ja valgusteid tootev Glamox on toonud samuti puudega inimestele pusimist. Valgete kinnaste ja plastnugadega varustatud töötajad kraabivad ettevaatlikult kilest puhtaks peegelmetallplaadi. Samuti pakivad nad kilekotti elektritarvikuid.

"See nõuab terveid käsi ja teravat silma," ütleb puudega inimeste tööprojekti vedanud Arge Lärm.

Glamoxi tootmisjuhi Peep Polleri sõnul lähtub firma eelkõige missioonitundest. "See näitab firma tugevust, kui ta tunnetab kohustust ühiskonna ees," ütleb ta. Kaks inimest on tulnud töökeskusest juba firmasse tööle, palgatingimused on neil teistega võrdsed.

Kokku on Lääne-Harjumaal kaasatud nn puudega inimeste tööprojekti 175 inimest, kellest 33 on läinud juba ettevõtetesse - näiteks Saku Õlletehasesse. Tõsi, nendest mõned on tulnud ringiga tagasi.

Noored tüdrukud sätivad kilekotikestesse firmale Sveiger ühekordseid nõusid, kuid et piknikuhooaeg hakkab läbi saama, on oht, et üks vahetus jääbki keskuses tööta. "Tegelikult on juba praegu nii, et kes varem tuleb, saab töö. Hilisem võib jääda ilma," ütlevad juhendajad.

Kevadel nokitseti puidust linnumaju firmale Centered. Tööd on andnud ka Keila firma AL Electronic, Eesti Sordiseeme, elektroonikakomponente tootv Audel Baltic, Keila linnavalitsus aga palkas töötajaid linnalehe kojukandjateks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing