Tallinn City Gourmet - on või ei ole?

Heidi Vihma 11. oktoober 2006, 00:00

Südalinna loetud ruutmeetrid sunnivad maju maast kõrgemale kerkima, koos nendega võiksid ju ka restoranid-baarid kõrgemale tõusta. Suurlinnades on sellistes söögikohtades tavaliselt keskmisest kõrgemad hinnad, moodne interjöör, esmaklassiline köök ja tihtipeale ka vapustav vaade.

Tallinna city on väike, mööndusteta vastaks sellele määratlusele mõnisada meetrit Rävala puiesteed Radissoni hotelli ja kaubamaja vahel. City'likke söögikohti on siin küll: Radissoni Seasons, sealsamas majas veel 24. korruse lounge, kus ju ka mõnevõrra süüa saab, ja Madissoni grill & baar. Tänava teisel poolel on kaua oodatud, kuid lõpuks ometi ametlikult avatud Vertigo, Eesti kuulsaima köögikunstniku Imre Kose uus restoran.

Uus šikk Vertigo. Nendest kõige muljetavaldavam on Vertigo. Kõigepealt juba oma asukoha pärast, ikkagi üheksas korrus - selliselt kõrguselt ja sellise asukohaga majast avaneb Tallinnale erakordselt põnev vaade. Kui õhtusöök ajastada päikeseloojangule, on romantiline meeleolu garanteeritud. Vertigol on kaks eri ilme ja iseloomuga poolt. Ühel pool kõrgetasemeline fine dining, kus sobib tähistada elu säravamaid hetki - valged lauakatted, helkiv lauahõbe, musta-valge-halli klassikaline kombinatsioon, mida elustavad üksikud hästi valitud värvilised detailid. Avalikum ruum alumisel, intiimsem osa pool korrust kõrgemal oleval rõdul. Ja teisel pool pruunikates toonides brasserie, kuhu on lihtsam niisama sisse astuda. Menüüs on klassika pluss tugevad idasuunalised mõjutused. Ka brasserie's saab valida avalikuma alumise korruse või eraldatuma ülemise korruse lounge'i vahel - kui vaja, saab omaette olla, kui vaja, siis näha ja olla nähtav.

Päris hästi siin kõik veel ei suju, kuigi personali tundub olevat rohkem kui kusagil mujal - ka kokad on poolenisti nähtaval. Aga ratatouille oli liialt soolane ja lauanaaber ei saanud salvrätti, nii et arenguruumi on - Vertigo on tõesti ju alles äsja lahti tehtud.

Sisseelatud Radisson. Radissoni Seasons on Vertigoga võrreldes maalähedasem, aga mitte sisult ja söögilt, vaid asukohalt. Kaunis keskkonnas segamatult lõuna- või õhtusööki nautida saab siin küll ja kulinaarne tase on kõrge. Madissoni grill & baar on stiililt ja hinnaklassilt Vertigo brasserie'ga samal tasemel, vähem noobel, aga sisseelatum. Lõunatunnil on grillbaar täis pintsakuid ja lipse, naisi on erakordselt vähe - valitseb äriline maskuliinsus. Õhkkond on meeldiv, niisugune vaba ja eklektiline segadus, aga toidud ei paku erilist rõõmu. Ka Madissonis on lahtine köök ja kokal saab silma peal hoida, aga kahjuks ei ole see roogade kvaliteedile kasuks tulnud. Mitte et nad just halvad oleksid, kõhu saab täis, aga elamust ei saa. Ja mõni asi on ikka päris untsu läinud - ilus õrn jaanalind oli kauase küpsetamise, kastme ja maitsevõiga nii põhjalikult ära töödeldud, et liha enda hõrk maitse oli jäägitult kadunud.

Vana hea Olümpia. Otsides moodsa linnasüdame söögikohti, ei osanud pärast Radissoni ja Vertigot esimese hooga kuhugi minna. Narva maantee alguses on ju küll mõned vähe nüüdisaegsemad majad ja ka restoranid, aga kas siis madalal esimesel korrusel või vaatega tagahoovi, nii et õiget südalinnatunnet ei teki. Hoopis vanas heas Olümpia hotellis on tore bling-bling-koht Senso, mis ise küll igati südalinnakriteeriumitele vastab, aga mille naabrus on liialt tagasihoidlik. Senso asub teisel korrusel, eriti tore on vihmamärg õhtune vaade, kui autod mööda voolavad ja tänav tuledes särab.

Ka Senso menüü on mitmekesine ja valik paindlik - lõuna-buffet, võileivad, salatid, praed, koogid. Siin ei ole ma kordagi pidanud toidu üle virisema, kõik on olnud maitsev, värske, kvaliteetne ja tasakaalustatud. Võib iga külalise ja äripartneri julgelt kaasa kutsuda, roogade tase on ühtlaselt kõrge. Senso on suur, vist Tallinna suurima kohtade arvuga restoran, aga lauad on üksteisest piisavalt kaugel ja ruum hästi liigendatud, nii et naabrid ei häiri.

Ühes õiges city's pole lapsi või on neid väga vähe. Kesklinnarestorani enamasti lastega ei tulda, perega väljamineku kohad on mujal. Lõunatunnil näeb siin rohkem mehi kui naisi, pärast tööd saavad kokku moodsad ja edukad sõbrannad.

Fotod: Erik Prozes

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:21
    Otsi:

    Ava täpsem otsing