Mariliis Pinn • 3. november 2006 kell 15:23

Eestis müüakse surmavatele plaastritele sarnaseid tooteid

Eestis müüdav EVRA plaaster, millel on Euroopa Liidus müügiluba, sisaldab vähem etinüülöstradiooli kui USAs müüdav. See võib põhjustada erinevusi ravimi kõrvaltoimetes, st ELi tootel võib neid vähem olla.

"Eestis ei ole EVRA-ga seoses ühestki kõrvaltoimest ravimiametile teatatud. Arvestades seda, kui harva need esinevad, kui lühikest aega ravim kasutusel on ja kui väike Eesti on, ei ole selles ka miskit imelikku," ütles Alar Irs ravimiametist.

"USAs on peaaegu iga ravimi suhtes käimas hulk kohtuasju ja absoluutselt kõikidel ravimitel on kõrvaltoimed," ütles Alar Irs.

Irsi kinnitusel võivad kõik hormonaalsed rasestumisvastased vahendid väga harva esineva kõrvaltoimena põhjustada veenitromboosi (ehk siis verehüübeid veenides), mis võivad tüsistuda kopsuarteri trombembooliaga. Olenevalt trombi suurusest võib see olla eluohtlik umbes 1-2 juhul 100-st.

Riski suurust iseloomustatakse järgnevalt: naistel on trombembooli tõenäosus 5-10 juhtu 100 000 naise kohta aastas. Hormonaalse kontratseptsiooni kasutamise korral on see tõenäosus 20-40 juhtu 100 000 naise kohta aastas. Võrdluseks, normaalse raseduse puhul umbes 60 juhtu 100 000 naise kohta aastas. Seega, seos ravimi kasutamisega on olemas, aga kõrvaltoime on väga harv. Suurim tõenäosus selle kõrvaltoime tekkeks on kontratseptiivi kasutamise esimesel aastal.

Ravimiameti esindaja sõnul EVRA puhul on USAs kõne all küsimus, kas risk on sama suur kui suukaudsete hormonaalsete kontratseptiivide puhul või suurem. Praegu puuduvad tõendid, et see oleks suurem, ent seda ei saa ka välistada ning ravimi tootja jt teadlased teevad lisauuringuid.

Hetkel kuum