Mariliis Pinn • 7. november 2006 kell 13:29

Tulevik: minivabrik toodab kõike

USA ühe juhtiva tehnikaülikooli MIT teadur Neil Gershenfeld väitab, et tulevikus võib iga arvutiomanik printida minivabrikust mida tahes.

Viis aastat tagasi andis National Science Foundation CBA-le 168 miljardit, et luua labor, mis on täis tulevikutehnikat. Laboris on nanokiirega kirjutaja, mis võib söövitata mikroskoopilisi mustreid, ja ülehelikiiruseline veedüüs-lõikaja, mille veesurve suudab läbistada iga materjali. CBA labor suudab kokku klopsida kõike alates pisikesest pooljuhist kuni terve ehitiseni, kirjutas Fortune Magazine.

Gershenfeldi sõnul disainivad inimesed tulevikus arvutis toote, selle plaane ei saada nad Hiinasse, vaid nn prindivad toote oma kodus, isiklikus minivabrikus ise välja.

Tänased n-ö kõik-ühes-seadmed prindivad, kopivad, skannivad, faksivad. Homme need seadmed lõikavad, söövitavad ja õmblevad. Tahad uut köögitooli, pane see arvutis kokku ja vajuta "print", vaata enne ainult, et minivabrikus oleks piisavalt puitu.

Kui see kõlab ulmeliselt, tuleb vaadata ajalugu, tänapäeva sülearvutid on võimsamad kui eilsed keskarvutid.

CBA tootmislabor on arenenud Fab Labiks, kuhu kuuluvad arvuti, tarkvara, materjalid ja laserkiirkirjutajad, saed, marsruuter, õmblusmasinad. Poole miljoni kroonine Fab Labi varustus on piisav, et luua moodsat tehnoloogiat.

Hetkel kuum