• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti ei ole Euroopas konkurentsivõimeline

  Euroopa riikide konkurentsivõimet hindava raporti kohaselt on suur lõhe Ida- ja Lääne-Euroopa vahel. Uued liikmesriigid pingutavad, et läbi lüüa rahvusvahelistel turgudel.

  Riikidest on kõige konkurentsivõimelisem Soome, järgnevad Luxembourg, Šveits, Norra, Taani. Nimekirja lõpus on Läti, Leedu ja Eesti, kirjutas EurActiv.com.
  2006. aasta Euroopa konkurentsi indeksi kohaselt on uued liikmed tunduvalt vähem konkurentsivõimelised kui keskmine Euroopa riik. Indeksit avaldab Suurbritannia Sheffieldi Ülikool ja USA George Washingtoni Ülikool.
  Esimest korda oli kõige konkurentsivõimelisem Brüssel, edestades tänavust teise koha omanikku Helsingi Uusimaa regiooni. Pariisi regioon Ile de Franse oli kolmas ja Stockholm neljas.
  Suurim tõusja on Hispaania, kus kõigi regioonide koht edetabelis paranes. Saksamaa ja Holland langesid tabelis.
  Indeksi koostamisel vaadatakse SKPd (sisemajanduse koguprodukti), tööjõu tootlikkust, töötuse määrasid ning investeeringuid ja tööhõivet uurimisel ja arendamisel, patendi taotluste arvu, transpordi infrastruktuuri. Võrreldi 118 piirkonda. Uurimus näitas, et ainult Praha (7. koht) Bratislava (10. koht) ja Közép-Magyarorszg regioon Ungaris, kuhu kuulub ka Budapest (47. koht), on üle keskmise konkurentsivõimelised.
  Indeksi looja Robert Hugginsi sõnul näitab raport probleeme Euroopa konkurentsivõime parandamisel. "Regioonides, mille koht on edetabeli lõpus, puudub majanduse ja tööstuse infrastruktuur, mis on konkurentsivõimelisemate piirkondade tunnusjoon. Need piirkonnad on halva ühendusega ja nende toodang ei jõua peamistele Euroopa turgudele," lisas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.