Ilmar Erik Tamm tegutseb ühemehelise riskifondina

Kertu Ruus 13. aprill 2007, 00:00

Tegemist on profiga, kes teeb enne aktsiate ostu matemaatilisi analüüse ning teenib oma portfellilt enda sõnul ligi 40% tootlust.

Oma firma on põhjus, miks erinevalt tavalistest investorirubriigi külalistest ei räägi Tamm täpselt oma portfelli sisust ja suurusest. "Neid viise, kuidas tõsiselt raha teha, on maailmas vähe," sõnab ta. Tema teine soov on vältida ootuste tekitamist klientides.

Tamme üldised investeerimispõhimõtted on järgmised. Igal kuul leiab Tamm umbes 200 firmat, mis talle meeldivad. Neist sõelub ta lõpuks välja kolm-neli. Samapalju ettevõtteid müüb ta kuus ka portfellist välja. "Aktsia pole sinu laps, millest iga hinna eest kinni hoida," sõnab Tamm.

"Iga firma on igal hetkel kas rohkem või vähem väärt, kui ta tegelikult väärt on," selgitab Tamm, kelle oskus seisnebki "tegeliku väärtuse" otsimises. Aktsiad müüb ta siis, kui firma turuväärtus on tegelikule väärtusele juba liiga lähedal. Tamm kasutab üksikettevõtete aktsiatesse investeerimisel kolme sõela. Esmalt vaatab ta ettevõtte näitajaid, nagu käibe kasvu, kulude kontrolli, rahavooge ja bilanssi. Kui aktsia pääses fundamentaalsõelast läbi, otsitakse optimaalne ostuaeg. Viimaks peab aktsia läbima kõikumisfiltri: sellele peab olema võimalik välja kirjutada optsioon, mis kataks osaliselt riski ning annaks aastast tootlust 15-30%.

P/E suhet peab Tamm pigem "raamatupidamislikuks tüütuseks", mis ei näita firma tegelikku rahalist seisu. Ka üleöö muutuda võiv ettevõtte laenukoormus pole oluline.

"Mina ei taha indekseid võita, vaid absoluutnumbrites kasumit teenida," ütleb Tamm, kes on rahul ka siis, kui teenib 10% kasumit, kui turg tõuseb 15% võrra, kuid on kaotuste eest kaitstud. Küsimusele, miks rohkem investoreid sama strateegiat ei kasuta, vastab Ilmar, et inimesed ei viitsi analüüse teha ja on ahned.

Põhimõtteliselt meenutab Tamme investeerimisstrateegia riskifondi oma. Just riskifondidest tasubki investoril tema meelest eeskuju võtta, sest sinna on läinud Wall Streeti helgemad pead. Maaklerid seevastu olevat pigem müügimehed kui investeerimisasjatundjad. "Nad ei tea, mida ostavad," nendib kunagine maakler. Riskifondide eeskujul on ka Tamme ning tema klientide portfellis korraga vaid ligi 20 firmat.

Tamme nõuanne neile, kes filteranalüüsi ei valda, on osta indeksifonde. "Oma maaklerid lahti lasta ning indeksifondidesse investeerida on ainuke võimalus, kuidas tavainimene saab turgu võita," veenab ta.

Ilmari investeerimisoskustele on pannud aluse lennukas karjäär. Finantsasjatundja sai temast telekommunikatsioonikontsernis NTL Inc (praegu Virgin Media).

Eesti pagulaste peres üles kasvanud Ilmar (kes õppis seitsmeaastasena emalt, mida "intress" tähendab) on jalutanud minema ka suurte rahahunnikute juurest. 2005. aastal kutsuti ta partneriks investeerimisfirmasse, mille väärtus on kahe aastaga tõusnud 50 miljonilt 2 miljardile dollarile. Tamm, kellel on ameeriklannast abikaasaga kaks last, aga võttis aasta vabaks, reisis ja sa perega taas lähedasemaks. "Viimased kaks aastat on olnud parimad mu elus, ja vererõhk on langenud kolmandiku võrra," sõnab ta.

Ja miks peakski vererõhk tõusma investoril, kelle strateegia on nii läbimõeldud, et ta pole aasta lõikes kunagi raha kaotanud?

New Yorgi Eesti Haridusseltsi juhatusse kuuluv Ilmar Erik Tamm haldab seltsi ligi miljonidollarilist (12 miljoni kroonist) portfelli.

Mullu sügisel Eesti Maja haldava Eesti Haridusseltsi investeeringud enda peale võtnud Tamm avastas, et raha tõi imeväikest tootlust ning nõudis samas suuri haldustasusid. Ta paigutas enne Šveitsi pangas ja Smith Barneys asunud raha investeerimispanka Fidelity Investments ning võttis raha haldamise enda peale selle eest tasu küsimata (Tamme tavapärane honorar on 1,2%). Ainuüksi sellega hoiab Eesti Maja kokku ligi 25 000 dollarit aastas.

Märtsi lõpu seisuga on portfellist investeeritud ligi kolm neljandikku: peamised investeeringud tehti 21. märtsil vahetult pärast USA keskpanga teadaannet, et intressimäärad enam ei tõuse. "Ootasin momenti, kus turg stabiliseerub," märgib Tamm.

Tamme sõnul kaotas Eesti Maja seni aastas väljavõtmata kasumina ja kõrgeid haldustasusid makstes kokku ligi 50 000 dollarit.

Tamm ootab, et enne vaid paariprotsendilist kasumit teeninud portfelli tootlus peaks nüüd tulema vähemalt 8-12% ligi ehk olema 80 000 kuni 120 000 dollarit aastas. Eesti Maja rahapaigutused on seejuures veel suhteliselt konservatiivsed.

Tulemused? Eesti Maja investeeringud on alates uue halduri kätte minekust tootnud kuukasumit enam kui 0,80% (aastas 12%), samas kui S&P on olnud 1,20% miinuses (aastas 15%).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing