Neeme Järvi juubelikontsert ERSOga

Kersti Inno 25. mai 2007, 00:00

Pidustused avab 26. mail Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, kelle peadirigent Neeme Järvi oli 1963-1979. Samal ajal 1963-75 oli Järvi ka Rahvusooper Estonia peadirigent ja muusikajuht.

Maestro Neeme Järvi 70. juubelile pühendatud kontsert toob Estonia kontserdisaalis maailmakuulsa muusikutepere esmakordselt üheskoos kontserdilavale - dirigendist isa kõrval juhatavad ERSOt ka tema pojad Paavo ja Kristjan Järvi, flöödil soleerib tütar Maarika Järvi.

Järvide dünastia on tuntud innuka eesti muusika propageerijana maailmas.

Ka juubelikontserdi kavas on oluline koht eesti muusikal. Veljo Tormise muusikast on kavas lüüriline kompositsioon Paul-Eerik Rummo sõnadega meeskoorile ja flöödile "Kolm mul oli kaunist sõna" Eesti Rahvusmeeskoori ja Maarika Järvi esituses. Heino Elleri kolmest imelisest palast flöödile ja klaverile tuleb ettekandele seade flöödile ja orkestrile, mille on teinud Ameerika helilooja Charles Coleman Maarika Järvi tellimusel. Kontserti alustab aga Villem Kapi võimas kooripoeem "Põhjarannik".

Põhjamaade heliloomingust on kavas kolm osa taani kuulsaima helilooja Carl Nielseni "Aladdini süidist" ja Jean Sibeliuse kuulsaim helipoeem "Finlandia". Ulatuslikem teos on klassikast - Ferenc Liszti "Faust-sümfoonia".

Ühes intervjuus on maestro öelnud: "Olen alati tahtnud ja tahan ka edaspidi supelda heas muusikas ja teha seda heade oskustega, nautida seda ise ja panna ka teised nautima."

Käesoleval ajal on Neeme Järvi Haagi Residentie Orkestri peadirigent, New Jersey sümfooniaorkestri peadirigent ja muusikadirektor.

Ta on ka Detroidi sümfooniaorkestri emeriit-muusikadirektor, Göteborgi Sümfoonikute emeriit-peadirigent, Jaapani Filharmoonia Orkestri peakülalisdirigent ning Kuninglik Šoti Rahvusorkester on talle andnud tiitli Conductor Laureate.

Oma dirigendikarjääri jooksul on Neeme Järvi juhatanud paljusid maailmakuulsaid orkestreid.

Tema dirigeerimisel on välja antud üle 350 heliplaadi, ta on olnud paljude teoste esmaplaadistaja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing