Baltika aktsionärid on firmale truud

Virge Lahe 09. jaanuar 2008, 00:00

"Baltika puhul võiks oletada, et aktsia on aja jooksul teinud läbi suurepärase tõusu ning splittide tulemusel on aktsiate arv suurenenud. Investorid on eeldatavasti müünud osa oma positsioonist ning jätnud teise osa paremate aegade ootele. Seega jääb aktsionäride koguarv muutumatuks," arvas LHV maakler Ragnar Plees.

Baltika aktsia hind langes mullu 47 protsenti, aga aktsionäre tuli juurde kolm protsenti.

Küll aga tõdes Plees, et aktsia hinna trend on korrelatsioonis aktsionäride arvuga. "Väikeaktsionär järgib nn targa raha liikumist ning teeb oma ostud ja müügid üldjuhul ühe tehinguga. Suurinvestorid seevastu ajastavad oma tehinguid. Sellest ka korrelatsioon," selgitas Plees seoseid.

Kui vaadata Eesti Väärtpaberikeskuse andmete põhjal tehtud kokkuvõtteid (vt graafikut), võib öelda, et 2007. aastal langes Eesti börsiettevõtete aktsionäride arv keskmiselt 13 protsenti. Kõige enam on vähenenud Olympic EG aktsionäride arv, 33 protsenti, kui jätta Kalevi ja Starmani aktsionäride muutused välja, sest nende aktsionäridele tehti ülevõtupakkumised.

Ära võib märkida ka ehitusettevõtete Merko ja Eesti Ehituse aktsionäride rohkem kui veerandise kukkumise, mis viitab ilmselgelt kinnisvaraturu jahtumisest tekkinud huvi vähenemisele valdkonna vastu. Merko puhul on aktsia hinna ja aktsionäride arvu muutused kõige enam omavahelises seoses, st aktsia hind langes 34 protsenti ja aktsionäride arv 28 protsenti.

Samuti on meediaettevõte Ekspress Grupp vabanenud peaaegu samas mahus aktsionäridest, kui langes aktsia hind. Absoluutne muutus on aga Tallinkil kõige suurem: tema kaotas aastaga 1778 aktsionäri.

Arco Vara tuli börsile juba langeval turul. "Et optimism tuleviku ees juba vähenes, oli aktsia hinnalangus sisse kodeeritud, seda kinnitavad ka halvenevad majandustulemused," kommenteeris Ragnar Plees uute aktsiaemissioonide käekäiku.

Silvano FG aktsionäride arvu tõusu taga võib näha täiendavas aktsiaemissioonis Varssavi börsil lisandunud aktsionäre. Rohkem usku ettevõttesse on juba mainitud Baltika kõrval ka Tallinna Kaubamaja ja Eesti Telekomi aktsionäridel, kes oma positsioonidest üldiselt ei loobunud. Saku aktsionäride hulk jäi täpselt samaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:16

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing