Tarand süüdistab Eesti Energiat lühinägelikkuses

Mariliis Pinn 18. veebruar 2008, 00:00

Tarandi sõnul peaksid otsustajad mõtlema pigem sellele, kuidas investeerida säästvasse tulevikku, mitte ostma kokku kvoote. "Eestis on seda kahjuks kajastanud vaid ajakirjandus. Poliitikuid ja Eesti Energiat huvitab vaid kiire rikastumine, mitte pikaaegse perspektiiviga mõtlemine," ütles Tarand reedel europarlamendi infobüroo teemahommikul. Tarand möönis, et ELi sunnil on asjaga tegelema hakatud, kuid poliitikud ei ole teemat endale selgeks teinud.

EL üritab kliima soojenemist takistada: 2020. aastaks soovitakse kasutada 20% ulatuses taastuvenergiat, vähendada 20% kasvuhoonegaaside emissiooni ja 20% säästa. "See ei ole küll realistlik eesmärk, kuid paneb pingutama," selgitas Tarand.

Energiavajadus kasvab ja selle rahuldamisel on Tarandi sõnul suur lootus Venemaal. "EL on Venemaaga lepinguid sõlmides käitunud äärmiselt saamatult, mille tulemusena lüpsab Venemaa endast tugevamat ja võimsamat ELi," sõnas Tarand.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser ütles, et eksportijate majandus on monofunktsionaalne ja nad satuksid tarnekatkestuse ajal ise hätta. "Kui EL tahaks kasutada oma tugevust, ei oleks vaja käituda, nagu oldaks nõrgemas positsioonis," lisas ta.

Euroopa Parlamendi liikme Andres Tarandi sõnul oli Eesti parim võimaus Nord Streami ehitus peatada uuringute lubamine.

Tarand näitas reedel Euroopa Parlamendi infobüroo teemahommikul Soome lahe kaarti, kus oli märgitud võimalikud uppunud sõjamoona ja laevade asukohad, mille uurimisest ei oleks Nord Stream keelduda saanud.

Tarandi sõnul tegi Soome kavalalt. "Soome valitsus teatas avalikult, et nad pooldavad gaasitoru, kuid uuringute käigus on leitud, et kivid on mere põhjas ja sinna ei ole ikka hea teha. Eesti otsus uuringuid mitte lubada jättis barbaarse mulje. Uurimine ei saa ju halb olla ja teostatud uuringud on avalikud," ütles ta. Tarandi sõnul lebab Soome lahe põhjas hulk Vene sõjalaevu koos laskemoonaga. "Nord Stream oleks pidanud iga laeva eraldi uurima," ütles Tarand. "Ei saa lihtsalt hakata betoonkamakaid merepõhja laskma ja loota, et pauku ei tule. See oleks võtnud neil kaks aastat ja mida aeg edasi, seda kallimaks ja ebatõenäolisemaks läheks toruehitus."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:21

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing