Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kostüüm ja roos tõid õnneliku pöörde

  "Pärast mitmeid luhtunud tööintervjuusid hakkasin kartma, et näen välja tagasihoidlik hall hiireke ja seepärast keegi mulle tööd ei pakugi," meenutab ootamatut tagasilööki oma karjääris Ruth Laatre, kes hiljuti Rimi Eesti Foodi tegevdirektori kohalt siirdus edasi Rimi kinnisvaraprojekte juhtima kõikjal Baltimaades.
  Aga tõenäoliselt poleks ta sellele kohale kunagi jõudnud, kui ta viie aasta eest ei oleks otsustavalt lahkunud riskikapitalifondist Baltcap. "Fondi arengust oli mul soome omanikest agressiivsem nägemus ja mulle ei meeldinud, et venitame ja kõhkleme liiga palju. Tundsin, et targem on kõrvale astuda, ega ole seda otsust kunagi kahetsenud," põhjendab ta.
  Ruth ei kartnud töökaotust, sest oli veendunud, et leiab kiiresti uue sobiva töö. "Mul oli tugev finantsjuhi taust ning eeldasin, et minu kogemustega töötuks ei jää. Ka polnud mul rahaprobleeme, sest sain fondist piisava lahkumishüvitise, mistõttu ei pidanud ma tööotsimisega kiirustama."
  Paar kuud võttiski Ruth rahulikult ja nautis vabadust. "Tegin asju, mida varem tiheda töögraafiku tõttu polnud võimalik -
  lõpetasin aiatöid ja käisin hommikuti ujumas. See oli omalaadne kogemus, sest teised ujujad sel kellaajal olid rasedad või pensionärid ning tundsin end nende seltskonnas üsna naljakalt."
  Nii möödus koduperenaise elu proovides umbes pool aastat, kui Ruth rahutuks muutus ja ringi hakkas vaatama. Esmalt hakkas ta tuttavaid ärijuhte läbi helistama, kuid üllatavalt ei rutanud keegi talle tööd pakkuma.
  "Tegelikult uskusin, et leian kiiresti töö, kuid ootamatult ei tuntud minu vastu erilist huvi," meenutab Ruth oma tööotsingute konarlikku algust.
  Kui tuttavate kaudu tööpakkumisi ei tulnud, pani Ruth CV internetti üles ja tasapisi hakkas saama ka kutseid töövestlustele. "Kahjuks ei olnud ma nendest vaimustuses ja vist paistis see ka intervjuudel minu näost välja, sest sain muudkui äraütlevaid vastuseid. Pärast paari edutut tööotsingut hakkasin endale aru andma, et kõik kohad olid tegelikult olnud alla minu võimete, ja ju oli minu vähene huvi käitumisest arusaadav."
  Siiski hakkasid pidevad äraütlemised Ruthile vähehaaval negatiivselt mõjuma. "Siis hakkasingi mõtlema, et äkki on põhjus selles, et mõjun liiga tagasihoidliku ja hallina ning ostsin endale uue ilusa kostüümi. Seejärel valisin välja töökoha, mis tundus ahvatlev, ja otsustasin kindlalt, et pean selle koha saama. Panin roosi rinda ja läksin säravalt töövestlusele veendumusega, et see töö on minu."
  Kas mõjus tööandjale roos või Ruthi enesekindel käitumine, aga töö ta igatahes sai. Kuigi esimesel hetkel koges ta parajat ehmatust, kui talle öeldi, et finantsjuhi kohta, millele ta kandideeris, kahjuks ta ei saa. "Kas tõesti jälle kukkusin läbi," mõtles Ruth ahastuses. Aga kohe pakuti talle samasse firmasse hoopis tegevjuhi kohta. Pärast mõningat kaalumist otsustaski Ruth selle vastu võtta.
  Aga uus kostüüm ja roos olid vist muutnud Ruthi õnne ja äkki hakkas talle pakkumisi ka mujalt tulema. Ahvatlevaim kõne tuli ühest tööotsingufirmast Rimi tegevjuhi kohale. Kuigi ta oli juba eelmisele pakkumisele oma jah-sõna andnud, veenis konsultant teda uuele vestlusele siiski tulema.
  "Muidugi ahvatles mind Rimi suurus võrreldes teise firmaga, kuhu olin juba jaatava vastuse öelnud. Ka asus Rimi Tallinnas, teine töökoht aga väljaspool," meenutab Ruth Rimi tegevjuhiks saamise tagamaid.
  Tagantjärele on Ruth väga rahul, et tal jätkus kannatlikkust oodata ära endale põnev ja sobiv töökoht. "Ka ise eelistan värbamisel pigem inimesi, kellel on aastane lünk CVs ja kes tunnistavad ausalt, et tegelesid sel ajal näiteks enesearendusega. Näen selles pigem tugevust, et neil oli julgust jääda südamelähedast tööd ootama, mitte haarata kinni esimesest õlekõrrest või töötada poole aasta jooksul kolmes eri kohas."
  Ruth on tööintervjuul inimestele ka otse välja öelnud, et nad on ülekvalifitseeritud ja sellel kohal hakkab peagi igav. Pole mõtet end petta ja teha nägu, et see töö on väga huvitav ja samal ajal otsida uut tööd edasi.
  Ruth soovitab ka teistel tulistada pigem kõrgemale ja mitte leppida oma võimetele mittevastava pakkumisega. "Saan aru, et tihti pole see võimalik, sest inimesed on sidunud end laenudega, mis ei võimalda unistuste tööd kaua oodata. Sellises olukorras on loogiline, et astud sammu tagasi ja töötad paar aastat vähem põneval ametikohal. Siiski tuleb endale ja tööandjale ausalt tunnistada, et oled valmis seda tegema raha pärast ja olema kannatlik, kuni sobivam koht vabaneb."
  Ruthi arvates on peagi tulemas periood, kui inimesed hakkavad tööd kaotama ja on sunnitud võtma vastu madalama koha.
  "Samas väärtustatakse ka praeguseid töökohti rohkem ega arvata, et uusi pakkumisi on jalaga segada. Arenguvestlustel on näha, et inimesed, kes aasta tagasi tunnistasid, et vaatavad ringi ja on valmis paremaid pakkumisi vastu võtma, kinnitavad nüüd, et on oma tööga rahul ega kavatse töökohta vahetada," lisab ta.
  Foto: Indrek Susi
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
30 aastat palgatõusuta: Jaapan survestab ettevõtjaid töötajatele lisa andma
Inflatsioon närib jaapanlasi, kes pole enam kui veerandsada aastat näinud palgatõusu. Nüüd on olukord aga muutumas, vahendab CNN.
Inflatsioon närib jaapanlasi, kes pole enam kui veerandsada aastat näinud palgatõusu. Nüüd on olukord aga muutumas, vahendab CNN.
Investor, kelle juures käivad rahahädas inimesed nõu küsimas
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Nädala raadiohitid: kas turgudel optimismi jagub?
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.

Olulisemad uudised

Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.