ÄP fototoimetus • 15. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Berlusconi haarab Itaalias taas ohjad

Berlusconi partei Vabaduse Rahvas saavutas koos liitlastega parlamendi mõlemas kojas arvatust suurema enamuse. See lubab eeldada stabiilsemat valitsust ning piisavat toetust Berlusconi lubatud maksukärbete ning avaliku sektori investeerimisprojektide elluviimiseks, et tõsta taas jalgele Itaalia raskustes majandus. Oma viimases prognoosis ennustas IMF Itaaliale tänavu vaid 0,3% majanduskasvu.

71aastane meediamogul, kes on 12 miljardi dollarilise varandusega Itaalia rikkuselt kolmas mees, tuli poliitikasse 14 aastat tagasi majandusime lubadusega. See valitsus püsis võimul napid üheksa kuud. Teisel Berlusconi valitsusajal 2001-2006 langes Itaalia majanduskasv kolmel korral miinusesse, eelarve defitsiit kärises ELi suurimaks ning riigi suur võlakoorem kasvas veelgi. Nüüd ütles Berlusconi, et ei suuda imesid teha ning et tal tuleb langetada raskeid ja ebapopulaarseid otsuseid, vahendas Bloomberg.

Berlusconi rivaal Itaalias pühapäeval ja esmaspäeval toimunud parlamendivalimistel oli endine Rooma linnapea Walter Veltroni.

Berlusconi lubab valitsuse kiiresti kokku panna - juba on teada, et rahandusministri kohale naaseb Giulio Tremonti ning välisministri kohale Franco Frattini.

Berlusconi võtab Euroopa suuruselt neljanda majandusruumi juhtimise üle ajal, mil riigi 2,4 triljoni dollariline SKP riskib kahanema hakata. Eelarve defitsiit kasvab, tarbijausaldus on nelja aasta madalaimal tasemel ning SKP kasv 13. aastat järjest allpool euroala keskmist. Itaalia võlakoorem on euroala suurim ning töö tootlikkus OECD riikide võrdluses viimasel kohal. Erinevalt Saksamaast, mis on läbi viinud valulised reformid sotsiaaltoetuste kärpimiseks, hoidnud palganõudmised ohjes ning tõstnud tööviljakust, on Itaalia jätkuvalt silmitsi samade probleemidega mis 10 aastat tagasi.

Berlusconit aitas valimistel liitlaspartei Põhjaliiga arvatust suurem edu ja nii sõltub peaminister oma plaanide elluviimisel Põhjaliiga toetusest. Viimase üks põhinõudmisi on suurem autonoomia Itaalia jõukale põhjaosale.

Itaalia arvult 62. valimised pärast Teist maailmasõda tingis ülinapi enamusega võimul püsinud Romano Prodi vasaktsentristliku valitsuse kollaps jaanuaris.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt