Rahapuudus muudab Kalevi müügi üha kahtlasemaks

Virge Lahe 30. mai 2008, 00:00

Alta Capitali õigusosakonna juhataja Anton Sigal ütles eile aripaev.ee-le, et loodab peagi Kalevi tootmisettevõtete ostutehingusse selgust saada. "Meil on plaanis veidi üle vaadata tehingu tingimusi, aga kas tegu on hinna või millegi muuga, ei saa praegu kommenteerida," vastas Sigal küsimusele, kas Alta Capital otsib Kaleviga võimalust tehingu hinda langetada.

Sigal sõnas, et mõlemad osapooled on praegu pidevalt ühenduses olnud, midagi täpsemat ta aga börsireglemendile viidates öelda ei saa. Kalevi ja Alta Capitali ostu-müügitehingu saaga järgmist osa on oodata täna, mil Kalev Sigali hinnangul umbes keskpäeval uue börsiteate avaldab.

"Trumbid on praegu Indrek Rahumaa käes, et survestada hinda langetama," märkis Hansabank Marketsi analüütik Sander Danil. Hinna kujunemisest ei osanud Danil praegu midagi arvata, sest raske on öelda, milliste prognooside järgi on õhus olev hind leitud. Seepärast on tema hinnangul ka väga raske hinnata, kui palju see võib muutuda.

Praegu paistab Danilile, et Alta Capitali juht Indrek Rahumaa on tehingust huvitatud, küll mitte ilmselt vana hinnaga, vaid madalama hinnaga. Danil möönis, et on ebaselge, kui palju on Kruuda rahaga arvestanud muudes ärides. "Kui raha oluliselt hilineb, võivad tulla tagasilöögid teistel ärisuundadel," arutles ta.

Analüütik mainis veel, kellel on finantsi laialt käes, erinevalt Rahumaast, võib müüdava osa suhteliselt soodsa hinnaga kätte saada, kui Rahumaal peaks ebaõnnestuma. "Kruuda on ennast nurka mänginud ja on nõrgemas positsioonis, mis võimaldab potentsiaalsel ostjal teda sundida hinda langetama," rääkis Danil.

Danili sõnul peab Kruuda otsustama, kas minna Rahumaaga uutele läbirääkimistele, kellega kõik analüüsid (sh due diligence) on tehtud, või minna uusi ostjaid otsima, kellega võtaks läbirääkimised ilmselt kuni pool aastat veel aega.

Suurinvestor Joakim Helenius ütles Alta Capitali ja Kalevi toppama jäänud tehingut kommenteerides, et teda üllatab asjade venimine.

"Sarnaseid juhtumeid on maailmas viimase aasta jooksul küll ja küll ette tulnud. Mind üllatab see, et tehinguga on nii kaua venitatud. Mujal maailmas oleks seda tüüpi tehingust juba ammu loobutud," kommenteeris Helenius olukorda, kus Alta Capital ei ole endiselt suutnud leida raha Kalevi tootmisettevõtete ostmiseks.

Helenius lisas, et arvestades praegust keerulist majanduskeskkonda ja suhteliselt pessimistlikku tulevikunägemust 6-12 kuu perspektiivis, on tõenäosus, et tehing ära jääb, päris suur. "Usun, et Indrekul (Rahumaal - toim) kulub praegu aeg pankadega läbi rääkides. Ta otsib võimalust leida rahastamisviis, mis oleks tema jaoks mõistlik ja pankadele aktsepteeritav, kuid see on raske," pakkus Helenius.

"Mul pole aimugi, milline leping välja näeb, aga ma kahtlustan, et see jääb pooleli. Varem või hiljem peab Indrek otsima võimalusi, et kuidagigi tehingust pääseda ja võimalikult väikest lepingust taganemise trahvi maksta," lisas ta.

Endine Kristiine Kasiino juhatuse esimees Enno Heinla ütles, et ei ole hea märk, kui ettevõtte müügitehing venima jääb.

"Põhiline on see, et üks asi, mis seisma jääb, ei saa hea olla," kommenteeris Heinla Kalevi müügitehingu venimist.

Rääkides hinna olulisusest läbirääkimistel, rõhutas ta, et aasta aega tagasi, kui Kristiine Kasiino Olympic EG-le müüdi, oli majandussituatsioon hoopis teine, sestap erinesid ka ootused.

Heinla sõnul pidasid nad läbirääkimisi konsultatsioonifirma kaudu ja kõik kokku võttis aega vähemalt aasta, kui mitte rohkem. Tehingu katkijäämise korral oleks pidanud Kristiine Kasiino ennast edasi arendama, teisi üles ostma ja laienema. Tekkinud turusituatsioon nõudis seda, et läbi löövad suuremad firmad, mis on praegu ka tõestust leidnud.

Heinla nentis, et Kalevi tehinguga on nende tehingut raske võrrelda, kuna ta ei ole üksikasjadega kursis. Ent ta märkis, et kahtlemata olid hinnaläbirääkimistel Kristiine Kasiino omanikul piirid ees. "Olid teatud ootused, millega müügitehing oleks toimunud ja millega mitte," teatas Heinla. "Aga mingit katastroofi läbirääkimistel ei olnud."

Heinla rõhutas, et igasugused ostu-müügitehingud sõltuvad müügitingimustest ja hinnast. Kalev on tema hinnangul korralik kaubamärk ja firma. Seepärast uskus Heinla, et kindlasti leidub mõni ostja, kuid küsimus on, mis hinnaga ja millal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing