Mariliis Pinn • 22. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Tuntud ärimehed tõmbavad firmadest raha välja

Juuni keksel teatas Ilmarise Kvartal, et tema omanik, Itaalia investorile Ernesto Preatonile kuuluv Pro Kapital Eesti AS otsustas vähendada osaühingu kapitali 60 miljonilt kroonilt 40 000 kroonini. Võlausaldajad peavad esitama oma nõuded kahe kuu jooksul Pro Kapital Grupi peajuristile Ervin Nurmelale.

Sifile kuuluv osaühing Primos teatas, et ainuosanik otsustas 11. juunil vähendada osaühingu kapitali 79 867 100 kroonilt 867 100 kroonile.

99% ulatuses Kanajevile kuuluva osaühingu Kantauro omanikud otsustasid 10. juunil vähendada osaühingu kapitali 189 458 700 kroonilt 50 000 000 kroonile.

Aleksander Denisoffi firma Mirale Grupp teatas, et ainuosanik otsustas 19. juunil vähendada ettevõtte osakapitali 28 473 000 kroonilt 11 013 000 kroonile.

Denisoff oli koos Aadu Luukase ja Siffiga N-terminali looja. Eelmisel aastal müüsid Siff ja Kanajev ligi miljardi krooni eest oma osaluse Pakterminalis firma kaasomanikule, Hollandi firmale Royal Vopak.

Arco Vara, Leedo ja endise kütuseärimehe Andrei Logvinenko ühisfirma Varamaad Kinnisvara OÜ vähendab 33 miljoni kroonise osakapitali 60 000 kroonile.

Firma omanikud võtsid osakapitali vähendamise otsuse vastu 13. juunil. Ametlikes teadaannetes ilmus osakapitali vähendamise teade 26. juunil.

Vabaduse väljaku kõrvale tenniseväljakute asemele rajatud ligi 130kohaline parkla avati tänavu 20. mail. Parklat haldab OÜ Varamaad Kinnisvara, mille enamusomanik on Arco Vara ja Vjatšeslav Leedo ühisfirma OÜ Arco Vara Saare Kinnistud. Parkimisteenust osutab parklas AS Ühisteenused.

Selline raha väljavõtmine näitab tulumaksusüsteemi viga, kuna enne lükati tulumaksu maksmine edasi nii kaugele, et ei peaks tulumaksu maksma, lisades selle teenitud tulu siis ettevõttesse, kus see tavaliselt midagi ei tee. Siiski tuleks vaadata igasugust kapitali väljaviimist iga ettevõtte puhul erinevalt, sest alati ei ole põhjused samad. Praegusel juhul on tegemist tulumaksusüsteemi krahhiga. Kui aga küsida, mismoodi mõjutab kapitali väljavõtmine Eesti majanduse olukorda, siis demonstreerib see süsteemi üldist nõrkust - kui raha võetakse välja, siis vähenevad ettevõtete kindlus ja tagatised, näidates sellega, et omanikud ei võta oma ettevõtet tõsiselt. See omakorda teeb ettevaatlikuks kreeditorid, kes näevad väiksemat omanikupoolset riski. Mis aga puutub otseselt riigi tuludesse, siis võtavad omanikud just välja raha, mille eest siiani tulumaksu maksma ei pea, vähendades sellega riigi maksutulusid.

Kui oleks ettevõtetel oleks olnud ideid, kuhu paigutada kapitali, siis oleks seda ka tehtud, kuid praegu on näha ideede puudust.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt